Черният щъркел и тарпаните спряха градежа на язовир на Дюшун дере, на водопада при Сбор

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се съобрази с настояването на Фондация „Новото тракийско злато – България” (НТЗ) и партньорите ни от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за оценка за върху околната среда (ОВОС) за инвестиционен проект в района на крумовградското село Сбор. Това се казва в съобщение до медиите на фондацията.
С решение от 29 август 2014 министърът на околната среда в служебното правителство отмени решението на директора на РИОСВ- Хасково, според което нямаше нужда да се извършва ОВОС за строителството на язовир на река Дюшун дере (наричана още Душан дере – б. р.) на водопада при с. Сбор. Сериозна част от доводите на НТЗ и БДЗП са приети и случаят е върнат за ново произнасяне, като РИОСВ ще трябва да се съобрази с препоръките на министъра.
„Надяваме се сега, при поисканата от министерството пълна процедура, да се прецени внимателно влиянието върху водният оток, върху съществуващият водопад и крайречните местообитаная”, твърди Стойчо Стойчев – директор по природозащита в „Българското дружество за защита на птиците”. Той напомни, че по течението на реката, където се планира хидросъоръжението, се хранят голям брой животни, сред които черния щъркел. Много видове използват водата за водопой през сухите месеци, там се срещали и двата вида сухоземни костенурки в района, както и видрата.
Освен че е в зона от НАТУРА 2000 районът е и дом на първата група диви коне тарпани, които българско-холандският проект „Новото тракийско злато” докара от Холандия през септември 2009. Тарпаните вече успешно се адаптираха към природата на Източните Родопи.
24rodopi.com
На снимката: Черен щъркел (Ciconia nigra) бе засечен преди месец и в района на село Паспал, за което 24rodopi.com писа. Снимка: Александър Коджаманов
hard admin

*

Top