Честваме Деня на будителите с парад на знамената

Денят на народните будители – 1 ноември. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.
[center] [img]den_na_buditelite.jpg[/img] [/center]
За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.
За Деня на народните будители, Министерството на образованието и науката /МОН/ организира парад на възрожденските портрети и училищните знамена в цялата страна, съобщи пресцентърът на ведомството.
В София парадът започна в 9.30 часа с полагането на венци пред паметника на "Св. св. Кирил и Методий" пред Народната библиотека, след което ученици от Духовната семинария поведоха шествието с икона на първия народен будител Св. Иван Рилски към Народния театър "Иван Вазов". В парада участваха министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, министърът на културата Стефан Данаилов, народни представители, учители и ученици от 103 училища в София, студенти, ректори на висши училища, представители на Св. Синод и културни дейци.
На площада пред Народния театър "Иван Вазов" архимандрит Сионий, ректор на Духовната семинария "Св. Иван Рилски", запали Огъня на просвещението, който символично ще бъде даден на факлоносци от училищата. Ученици от столичното 54-то СОУ "Св. Иван Рилски" рецитираха избрани откъси от стихотворенията на Иван Вазов "Паисий", "Братя Миладинови", "Каблешков", "Караджата", "Васил Левски".
Тържественото отбелязване на Деня на народните будители продължи с награждаването на учители с годишната награда на МОН "Константин Величков" за принос в развитието на образователното дело. Награждаването беше на голяма сцена на Народния театър.
След награждаването в чест на пенсионираните учители започна представлението на постановката "Хъшове" по повестта "Немили недраги" на Иван Вазов с режисьор Александър Морфов. По същото време имаше парад на училищните знамена на площада пред паметника на Незнайния войн. Знамената са осветени от Знеполския епископ Николай.
Паради на възрожденските портрети и училищните знамена имаше във цялата страна, а някои от общините организираха и самостоятелни инициативи.
В Бургас и Поморие имаше тържествени шествия и връчване на награди за най-добър директор-мениджър. Във Велико Търново след парада беше открита Национална кръгла маса "Денят на народните будители – минало, настояще, бъдеще". В Габрово бяха организирани спортни празници в училищата, а в Ловеч се открита изложба, посветена на Деня на будителите.
В Плевен всички желаещи ученици, учители и граждани можаха безплатно да посетят регионалния исторически музей. В Русе изявени ученици бяха отличени с награда "Русе – 21-ви век". В Сливен имаше празнично шествие.
В Търговище бе организирано посещение на регионалния исторически музей, където има оригинален екземпляр от Рибния буквар. В Хасково представители на училищния парламент направиха будилници на централния площад в града.
В Шумен се положи клетва от младите учители /започнали работа през последните 2 години/. Организиран бе спектакъл за пенсионираните през последните 5 години директори и бяха връчени награди от регионалния инспекторат по образованието и от кмета, на изявени учители и ученици.

bulgariasega.com

hard admin

*

Top