Четирима авантюристи по стъпките на султан Сюлейман І – Виена…Борино, Смолян, Ардино, Кърджали, Ивайловград…Истанбул

Четирима авантюристи, тръгнали по пътя на османския султан Сюлейман I посрещна днес в кабинета си кметът на община Ивайловград Диана Овчарова. В специалните паспорти, които членовете на движението „По пътя на султана” притежават, тя постави печати, които да удостоверят, че ентусиастите действителното са посетили Ивайловград.
Сюлейман I (известен още като Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя (Кануни) е най-дълго управлявалият султан на Османската империя – от 1520 до 1566 г., оглавил два военни похода от Истанбул до Виена – единият през 1529 г., вторият 1532 г.
В наши дни група авантюристи създават пешеходната пътека на дълги разстояния наречена „Пътя на султана”, която започва във Виена и завършва в Турция. За разлика от историческото минало обаче, съвременната идея на пътешествието по стъпките на султана е то да се превърне в атрактивен културен маршрут – пътешествие на мира, на срещите с хора от различни религии и култури. Приключението започва от катедралата „Свети Стефан” в центъра на Виена, чиито часовници са направени от претопени османски оръдия. Маршрутът минава през Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия и България и завършва до гробницата на султана зад джамията Сюлеймание в Истанбул.
Трасето на маршрута в България започва от Борино и завършва в Ивайловград. 5 са общините, включени в него: Смолян, Ардино, Кърджали, Маджарово и Ивайловград.
Основаната неотдавна в Холандия неправителствена организация „Пътя на султана” се ангажира с развитието на маршрута в бъдеще и създаването на мрежа от места за настаняване – частни къщи, хижи и хотели.
Планинари, които 2009 и 2010 са преминали по пътя на Сюлейман I, споделят, че по време авантюрата усещането било много автентично. Природните и исторически забележителности, разнообразният терен и гостоприемството на местните хора, значително допринесли за прекрасното преживяване, разказват те.
На снимките:
4-мата авантюристи и кметът на Ивайловград Диана Овчарова (втората от дясно на ляво);
Пътят на Сюлейман Първи

hard admin

*

Top