Чорбаджията на нашенците в Белгия гушнал 1 111 000 лева и се отървал от фирмата

„Бавеха ни заплатите с месеци. Лъжеха ни и в часовата ставка – обещаваха 11 евро на час, а получавахме 8. После и тези пари спряха да ги дават. Когато си търсехме правата, ръководителят на обекта ни казваше „Чакаме да пристигне г-н Драги Сирачевски, той е собственикът”, разказа за 24rodopi Нурхан М., който повече от 5 години живее в Белгия. Първоначално е работел като арматурист във фирма на кюрди, но заедно с други кърджалийци преминал в българската „Топ строй 2003″.
Софийската фирма е осъдена в Белгия на глоба от над 117 хиляди евро и конфискация на имущество на стойност над 350 301 евро – сумата, спечелена в ущърб на работниците, съобщава белгийската преса.
Тамошният съд реши, че при строежа на затвор и новата сграда на НАТО (на снимката) наетите от фирмата български работници получавали твърде малко пари, работели твърде много часове и живеели при недобри условия, съобщи кореспондентът на БНТ в Брюксел.
Делото беше заведено преди месец от 14 строители, а проверка на прокуратурата показа, че те са получавали по 6 евро на час, вместо по минималните 15, както е по закон. Понякога българите били задължавани да работят в събота, а част от тях – 70 души – били принудени да живеят в една къща, по девет души в стая.
Когато преди месец беше даден ход на делото, пред държавната телевизия бившият управител на фирмата Александър Симеонов призна, че има проблем с неизплатени заплати. Той обясни, че причината е, че фирмата има да получава от белгийска компания 260 хиляди евро и докато тези пари не бъдат разплатени, не може да се изплатят и заплатите на работниците. Оказва се, че българската компания е четвърти подизпълнител и очаква да получи пари.
„Фирмата за която работим, получава работата от друга фирма. Вероятно по веригата има още. Всеки си реже комисионни и затова гледат да прецакат работника. Нищо по-различно от България”, коментира Нурхан. 196 човека работели в „Топ строй 2003″, като една трета били от Източните Родопи.
Нашите строители твърдят, че фирмата е била продадена на македонски гражданин, който едва ли някога ще се появи в Белгия.
226 човека работели в „Топ строй 2003″ към август 2012 година. Толкова били здравно осигурени, но на обектите имало повече строители. В началото на 2013-та започнали проблемите и през февруари във фирмата с договори за работа били 60 човека, а месец по-късно останали само 13 души. От април в „Топ строй 2003″ на работа се води се един човек – управителят и едноличен собственик Драги Сирачевски. Той е с адресна регистрация  в град Берово в Македония.
„Никой не е виждал Сирачевски в Белгия. Човекът може никога да не е излизал от Македония. Вероятно фирмата е подизпълнител на подизпълнителите и парите вече са усвоени”, допуска Нурхан.
„Топ строй 2003″ е регистрирана на 26 март 2003 година с адрес на управление:
гр. София, район Овча купел, ж. к „Овча купел”, улица „Любляна” 9, ап.1.
Била е собственост на 50-годишния Александър Симеонов Симеонов, който на 7 февруари 2013-та година я прехвърлил на 53-годишния Драги Сирачевски. Сделката е извършена пред нотариус в Благоевград. Покупко-продажбата е станала за 5 000 лева.
Интересното е, че Симеонов е продал печеливша фирма. Докато през 2010-та „Топ строй” декларира в НАП годишна загуба в размер на 272 000 лева, а на следващата също е на „минус”, то през 2012-та брюкселските обекти й носят законна печалба в размер на 1 111 000 лева.
Дружеството построи най-модерния затвор в Белгия, чието откриване предстои в близките дни. Същата фирма е заета и в строежа на новата централа на НАТО в Брюксел.
Плащанията към работниците престанали след проверка на белгийската Инспекция по труда през юли. През септември 14 от работниците са пътували от България до Белгия, за да свидетелстват пред съда и да се конституират като граждански ищци.

В информацията не се посочва каква част от отсъдената глоба или конфискуваната сума ще бъде изплатена за обезщетение на работниците, нито дали дружеството възнамерява да обжалва съдебния акт.

—————————————————————–
Искаш да учиш в чужбина? Посети изложението на британското образование

hard admin

*

Top