Чорбаджия: А, ти що нямаш деца досега?

Трудови перипетии, млад висшист на интервю за работа

Александра Христозкова
Излизайки от университета, всеки двадесет и няколко годишен човек е готов да граби с пълни шепи от живота. Задава си хиляди въпроси и цели и е толкова уверен в светлото бъдеще, че суровата реалност при търсенето на работа е способна да го накара да се замисли за софийското летище и терминал 2 в степен, че всичко научено да изхвърчи, оставяйки място само на тази идея. Изправен на този пазар на труда всеки „нов висшист” минава почти ежедневно през това чувство.
Системата е проста, а за ефективността й може да се спори. За съжаление, в България, при жените има и допълнителни трудности, които се дължат на евентуалните майчински, схващането, че ние боледуваме по-често и сме по-неефективни в определени етапи. Историята, която ще разкажа, може да бъде на всеки един от търсещите и за съжаление, тя не е никак нова или неразказвана.

От сайт, та на глог
Ежедневието е простичко: Влиза в сайта, играещ ролята на посредник между нея и потенциалния работодател, задава необходимите критерии и затаява дъх. След малко открива няколко подходящи обяви и прилага нужните документи. Няколко дни по-късно поема по пътя на интервютата за МЕЧТАНАТА работа. Първата дестинация е голяма фирма, занимаваща се с разпространение на моторни масла и авточасти. Позицията е „сътрудник в маркетингов отдел”. Влиза в офиса и още от вратата я сполита липсата на светлина и някакъв елементарен комфорт. Мила, усмихната жена й обяснява, че първо трябва да покаже способностите си на Exell. Показва ги, но се оказва, че техните критерии са различни. Казва си, че това е все едно таблицата за умножение да е различна, но приема отхвърлянето като знак, че я чакат по-велики дела. Малко по-късно в съзнанието й се прокрадва идеята, че ежедневната работа на Exell (това й обяснява госпожата за естеството на работа) и маркетинга са две съвсем различни неща, но вече е късно да задава въпроси. След като се отърсва от разочарованието и отново се зарежда с позитивна енергия, се насочва към втората си евентуална, бъдеща работа.

Технически английски „се говори” за 350 лева на месец
Голяма рекламна агенция с лъскав офис и още по-лъскави служители. Казва си: Това ще е моето място! Позицията е „рекламен консултант”, а интервюто се състои в четене на специализирана строителна литература и превеждането й от английски на български. Съвестно поема задачата и естествено, на поредния термин, който не разбира й казват, че не е техния човек. Това, вече и на нея й е ясно, но: Защо от рекламен агент с маркетингово образование се очаква да знае строителната терминология (на предварително интервю) и това не е упоменато в обявата, остава въпрос без отговор. След кратък разговор, преди да си тръгне, получава малко информация, става въпрос за заплата от 350 лв. и обикаляне на града без превозно средство. Благодари на Бог наум и с леко попарен оптимизъм излиза от лъскавия офис.

На интервю: Остави работата, да поговорим за семейството ти!
Естествено, не се отказва и се подготвя старателно за третата дестинация, която е в спедиторска компания. Отива в уречения ден и час и разбира, че в коридора стои момче, чието интервю закъснява с повече от тридесет минути. След „кратко” чакане идва и нейния ред. Влиза в кабинета на интервюиращия, който не счита за нужно да отговори на протегнатата за поздрав ръка и да се представи. Преглъща и сяда. Следва кратко обяснение за това, че на този предварителен етап ще се отсеят кандидатите и до края на деня ще получи обаждане дали продължава или не. Започват въпросите и тя се подготвя да разкаже за оскъдния си опит и все пак, солидното си образование. Отговаря на въпросите откъде е и къде живеят родителите и семейството й. Какво работят? Опитва се да се измъкне, леко уклончиво, но това не задоволява потенциалния й работодател и тя се принуждава да навлиза в детайли. Следва една стандартна серия, дали е омъжена, има ли деца или планове за такива. На това, че не планира скоро да става майка, въпросът е: Защо? Отговорът: Смятам, че е рано. На това, че е сключила брак през 2009 година получава стряскаща реакция: „Че к`во чакате още, за какво сте се оженили?”. Отговаря, че причината е любов, но кандидат-работодателят й остава незадоволен и целеустремен да разрови колкото се може повече в живота й. Пита я дали има лели, чичовци, братя или сестри. Кандидатстващата инстинктивно в главата си убива почти цялото си семейство и отговаря кратичко: Не! Следва разпит за работата на съпруга й и накрая въпрос защо не се е спряла на по-лесен път в живота.
Излиза от офиса на фирмата с усещането за разголване и разравяне на най-съкровените й мисли от един непознат и се чуди, ако на предварително интервю разголват душата й, какво следва на основното? Естествено, не получава обещаното обаждане.
Ако данните за семейството са толкова съществени при започване на работа, тогава каква е причината човек да прекара 12 години в училище, шест години в университета, да инвестира времето си и парите на семейството си в образование, което така или иначе не е по-важно от произхода?
Преминаването на границата е характерна човешка черта и всеки един си го позволява в даден момент, но изискването на телефонните номера на всичките предишни ръководители, дали се дължи на интереса към кандидата, или по-скоро на системата за набиране на потенциални бъдещи клиенти за тези компании? Ученето на езици, поддържането на висок успех в университета, компютърната грамотност и всички останали придобити качества губят стойността си в момента, в който излезем на „истинския” пазар на труда. Дали същият онзи човек, от третата фирма би задал на собствените си деца въпроса защо не са избрали лесния път? Едва ли?

10 противозаконни въпроса за интервю за работа
По време на интервю за работа работодателят ще се опита да разбере колкото може повече неща за вас. Обикновено ще го направи чрез съвсем легални въпроси. Оказва се обаче, че има и някои често срещани питания, които са извън закона. Ако ви зададат някой от следните 10 въпроса, подредени от Business Insider, имате пълно право да звъннете в полицията заради нарушените си права.
1. Били ли сте арестуван? Работодателят не е упълномощен от закона да ви задава такъв въпрос, но би могъл да ви попита дали сте осъждан за престъпление.
2. Женен ли сте/ Омъжена ли сте? Отговорът ще разкрие семейното ви положение, а може би и сексуалната ви ориентация – неща, за които нямат право да ви питат по закон. Все пак този факт е важен за работодателите от гледна точка на времето, което ще можете да отделяте на задълженията си.
3. Какви религиозни празници отбелязвате? Информацията за това е нужна заради работните графици и разпределянето на отпуски. Въпреки това питането за религията е противозаконно. Могат вместо това да се поинтересуват дали сте свободни в конкретния ден.
4. Имате ли деца? Подобно на въпроса за семейното положение, чрез този също работодателят ще иска да разбере колко време ще прекарвате на работа. Ако обач откаже да ви назначи само защото имате или планирате да имате деца, това е забранено от закона. Затова и този въпрос е нелегален.
5. От коя държава сте? Националната принадлежност също е защитена от законодателството и можете да не я споделяте, ако не желаете. Работодателят обаче може да пита дали сте оторизирани да работите в дадена страна.
6. Какъв е майчиният ви език? На интервюто имат пълно право да се интересуват какви езици владеете, но не и кой е майчиният ви език.
7. Имате ли дългове? На работодателите им трябва специално позволение, за да се интересуват от кредитната ви история. Ако имате финансови задължения, нямат право да не ви наемат само заради това, стига да не е директно свързано с бъдещите ви задължения.
8. Излизате ли на по питие? Никой няма право да пита за алкохолните ви навици. Дори да сте бивш алкохолик, това е лична информация, която имате пълно право да запазите само за себе си.
9. Използвали ли сте някога наркотици? За работодателя е незаконно да пита за минали пристрастявания, но пък може да се интересува от евентуални настоящи. Човек, използващ наркотици, не е защитен от никакви закони за конфиденциалност.
10. От колко време работите? Този иначе безобидно звучащ въпрос позволява на работодателя да отгатне възрастта ви, която имате право да запазите в тайна, ако желаете.

hard admin

*

Top