Чудодейната икона на „Света Богородица” в Свирачи заигра в ръцете на 85-годишната баба Мара

На Успение Богородично чудодейната икона на „Света Богородица”, която се намира в храма „Свети Димитър” в ивайловградското село Свирачи, заигра в ръцете на 85-годишната баба Мара.

Мистичната „игра” на иконата е част от ритуал с над 150-годишна история. По традиция всяка година на празника Успение Богородично след сутрешната литургия в свираченската църква „Свети Димитър” чудодейната икона на „Света Богородица” се сваля от иконостаса. Единствено на този ден масивната икона се дава в ръцете на онези, които желаят да се докоснат до нея.

По стар обичай всеки мирянин, който желае, сяда на земята в храма с лице към олтара, а иконата се поставя върху краката му. Вярващият придържа свещената вещ с ръце и опира главата си о нея. В повечето случаи иконата не помръдва, но в ръцете на нейните избраници тя сякаш оживява, нанасяйки удари по телата им.

Баба Мара е една от избраниците на чудодейната икона. Всеки път, когато възрастната жена седне пред иконата в деня на Голяма Богородица, иконата играе в ръцете й биейки я по главата и тялото. Жителите на Свирачи знаят избраниците по имена – баба Мара, баба Неделя, баба София.

Според една от версиите иконата бие само грешниците, според друга чудните й сили се проявяват в ръцете на силно вярващите.—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top