Чуждите медии: Българите се опитват да отделят фактите от фантазията! Сръбският "Данас" : Доган по-силен от боксьор

Чуждестранният печат продължава и днес да пише за покушението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

“България нямаше да е България, ако ден след драматичните мигове в политиката на балканската държава не се бяха появили предположения, че покушението е инсценировка” – така започва статията си в днешния брой на австрийския вестник “Дер Щандард” авторът Маркус Бернат, предаде дир.бг.

Цитиран е политологът Огнян Минчев, който казва, че подобни театрални изпълнения не са нови и смята, че те са дело на “олигарси, включително Доган”, започнали като сътрудници на Държавна сигурност, а след това през 1989 година внезапно внесли демокрация и капитализъм в страната.

“Това в известен смисъл им е работата”, допълва той в разговор със “Дер Щандард”.

И друг австрийски вестник – “Ди Пресе”, също се спира подробно на случилото се в София, като отбелязва, че иначе словоохотливият и приятелски настроен към медиите български министър-председател Бойко Борисов е коментирал едва ден по-късно случилото се. Изданието пише, че той е осъдил атентата като “нецивилизовано действие”, но и се е възмутил от ужасния побой, нанесен на извършителя от побеснели делегати на конгреса.

“Клайне цайтунг” пък публикува изявления на партийни ръководители и представители на държавни институции и запознава читателите си с историята и рейтинга на Движението за права и свободи.

“Това беше изстрел, който почти беше чут, докато милиони хора по света гледаха как мъж се втурва на сцена в България, след това насочва пистолет срещу виден опозиционен лидер на живо по телевизията”, коментира британският вестник „Гардиън”, цитиран от “Фокус”.

В същото време много от българите се опитват да разделят фактите от фантазията, докато се опитват да изяснят какво мотивира нападението. Полицията смята, че Енимехмедов, студент по архитектура, етнически турчин, с криминално досие за наркотици, кражби и нападение, е действал сам, но мнозина смятат, че партията „Движение за права и свободи” е инсценирала нападението сама, в опит да излъска имиджа си, допълва изданието.

Отвъд самото нападение и шумотевицата, българите наблюдават този случай много внимателно, тъй като братът на Енимехмедов е спечелил реалити шоуто „Танцувай с мен” през 2007.

„Той беше страхотен танцьор”, заявява представител на българските медии пред “Гардиън”.

Ахмед Демир Доган, основател и досегашен лидер, а настоящ почетен председател на ДПС, което защитава интересите на турците и мюсюлманите в България, показа изключителна физическа готовност, пише пък сръбският вестник “Данас”. Изданието публикува портрет на Ахмед Доган, в рубриката „Личност на деня”, озаглавен „По-силен от боксьор”.

„На партийна конференция през последния уикенд в София, на която се очакваше официално да отстъпи лидерския пост на Лютви Местан, нападател насочи пистолет срещу него, а лидерът на българските турци бързо и ефективно го отстрани. Нападателят е идентифициран като 25-годишния Октай Енимехмедов, бивш боксьор, а мотивите все още не са ясни, пише още „Данас” и помества части от автобиографията на Ахмед Доган.

hard admin

*

Top