Шафран вместо тютюн – „сееш злато, береш диаманти“! Определиха 30 терена в Източните Родопи за първата реколта от „Цветето на Рая“

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу с принос за реализацията на смелия проект, цената на сушен шафран се движи между 15 и 30 хиляди лева за кг

Бизнесменът Хасан Тахиров е ентусиастът, който иска да разбие мита за тютюна като единствен поминък в Източните Родопи и вече е готов да стартира отглеждането на шафран край Кърджали.
Тахиров е шведски гражданин, който се завърна окончателно в родния си край, занимава се с електронна търговия на пакетиран смлян тютюн, има клиенти по целия свят. Както вече 24rodopi.com писа, идеята му за шафрана като алтернатива на тютюнопроизводството е преодоляла дългите кореспонденции с институциите и вече е в предстартова треска. Цената на килограм шафран се движи между 15 и 30 хиляди лева.
В края на октомври трябва да цъфнат първите насаждения и тогава ще стане ясно дали реколтата ще бъде с толкова цвят, колкото в страните – традиционни производителки като Иран, Турция, Азербайджан и др., пише Бгнес.
Той се обърнал към областния управител на Кърджали с писмена молба за съдействие и го получил – администрацията поискала от местната опитна станция, от Службата за съвети в земеделието и Изпълнителната агенция по сортоизпитване и апробация да предоставят становище за това има ли условия за отглеждане на шафрана в страната ни. Това казва специалистът по земеделските въпроси в областната администрация Юксел Ибрям. Отговорът бил еднозначен – щом у нас без проблеми расте дивият минзухар, значи има условия и за отглеждане на шафрана.
Областният управител Бисер Николов е внесъл докладна в Експертния съвет по земеделието, препоръката е преди да се пристъпи към масово отглеждане, да се изпита посадъчен материал в опитни станции, а Хасан Тахиров да предостави технология и луковици. Изпълнителната агенция по сортоизпитване посочва четири места в страната, където опитните полета са подходящи за изпитанията – в Русенско, в Лудогорието, в Пловдивско и в Кърджалийско. Определени са вече 30 терена в Източните Родопи за тестването на шафрана на територията на цялата Кърджалийска област. Общинските кметове свикали колегите си от населените места и разпоредили засаждането на шафрана да започне
“Исках да съм напълно сигурен в ефективността на идеята ми и потърсих гаранции и в Института по почвознание “Никола Пушкаров”към земеделското министерство. Там похвалиха проекта ми и подчертаха, че почвите в Източните Родопи са наистина много благоприятни за отглеждане на шафран. Догодина започваме производство в промишлени количества, отглеждането на шафран е все едно да сееш злато и да береш диаманти. Всеки земеделец в Кърджалийско ще има петролен кладенец или златна мина в нивата си”, уверен е Тахиров. Той разкри, че реализацията на смелия му проект е и с помощта на трикратния олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, който отдавна живее в Турция.”Джобният Херкулес”му помогнал да се снабди с посадъчен материал от опитните полета на турското земеделско министерство и първите експериментални площи в Кърджалийско са вече засадени.
“В България само се говори за алтернатива на тютюнопроизводството, министри писаха програми, политици обещаваха индийски биволи, етерично-маслени култури и накраянищо не се получи. Приказките им си останаха в софийските кабинети, а хората по родопските села продължават да се трепят по тютюневите ниви. Обаче европейската политика е насочена към ограничаване на тютюнопроизводството, всяка година субсидиите за стопаните са горещият картоф в устата на българските лидери. Силно се надявам сега земеделските стопани да се ориентират към отглеждането на шафран – не е толкова трудоемко като тютюна и струва скъпо”, коментира Хасан Тахиров. Той обясни, че шафранът е многогодишно растение, използва се в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, за направа на бои за текстилната индустрия.”В Османската империя са го наричали”Цветето на рая”. Императори и султани въвели специални закони срещу фалшификацията му.
Шафранът е подобен на минзухара, познат по нашите земи, той спи през лятото и цъфти през октомври. Цветовете, които представляват интерес за индустрията, се събират в началото на ноември, а от тях се отделят близалцата, които са крайния продукт”,уточни Тахиров. Той настоява у нас да се създаде кооперация на производителите на тази ценна култура, а държавните институции да им окажат съдействие.
“Без общи усилия няма да можем да постигнем успех. С европейско финансиране са направени големи насаждения в Гърция и Кипър, защо това не се случи и в България”, убедено казва Тахиров.
24rodopi.com
hard admin

*

Top