Шефката на „В и К“ отговори на депутатката: Използваният реагент е одобрен от здравното министерство! Водата е мътна след природно бедствие (сравнителни снимки)

РЗИ проспа тревожните дни, хиляди кафета с мътна вода бяха изконсумирани в Кърджали

„Използваният досега реагент е одобрен от Министерството на здравеопазването и притежава необходимите сертификати. Той е пуснат в употреба от 16 юли”, заяви пред журналисти изпълнителният директор на „В и К” инж. Кера Василева. По този начин тя отговори на народния представител Цвета Караянчева, която смята, че е използван нов реагент без необходимите документи за пречистването на питейната вода. Тя сезира прокуратурата в Кърджали за случая.

Ще припомним, че читатели на 24rodopi.com коментират в последните дни във форума на медията, че новият коагулант е предизвикал аварията в пречиствателна станция „Енчец”. Зададохме част от възникналите въпроси на Регионалната здравна инспекция, но повече от 48 часа от ведомството мълчат. Ще отбележим, че за разлика от ръководството на „В и К”, които правеха всичко възможно да информират обществеността за случващото се и предупреждаваха да не се готви с водата, от РЗИ запазиха мълчание и дори допуснаха заведенията в Кърджали да продават кафета от машини, които се захранваха и продължават да се захранват с мътната вода от „Боровица”. Кухните в заведенията за обществено хранене ползват същата вода.
„Аз с водата политика няма да правя. Ако Цвета Караянчева мисли, че моментът е да прави политика сега, добре. Щом е сезирала прокуратурата, прокуратурата ще си свърши работата и всичко, мисля, че ще си дойде на мястото”, това пък заяви областният управител Бисер Николов.
„Реагент за пречистването на водата от язовир „Боровица” е използван, но е слух, че той е незаконен, че е непроверен и нямаме разрешение за него”, посочи инж. Кера Василева.
На този етап се потвърждава информацията на читателите на 24rodopi.com за новия коагулант.
„На 16 юли започнахме да подаваме нов реагент – коагулант алуминиев оксихлорид. Този тип коагуланти се използва и в други пречиствателни станции в България, както и в Кърджали. Разполагаме със сертификат, световен и с разрешението на Министерството на здравеопазването за използването му. Елате във „ВиК”, за да видите лично документа, да го разгледате и снимате”, заяви още инж. Василева на брифинг в Областна администрация.
Тя е категорична, че мътната вода е следствие на приливната вълна в язовир „Боровица”. „Става дума за природно бедствие”, заяви още шефката на Водното дружество.
24rodopi.com
hard admin

*

Top