Шефът на столичната полиция: Енимехмедов мълчи, той е нереализиран младеж, който е търсил внимание?


Една от версиите е, че нападателят на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов е нереализиран младеж, който е търсил внимание, включително и обществено. Това каза на извънредна пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Към момента задържаният не дава обяснения защо е извършил нападението. С него работят от Института по психология.
„Типът на поведението на Октай Енимехмедов и това, което е установено от разговори с негови близки и познати, показва, че става въпрос за младеж, който е търсил някаква реализация или изява. Той е влязъл със стар бадж, който доста е приличал на използваните в днешната конференция. Явно е успял да влезе с другите делегати”, твърди полицай №1 на столицата.
„При такова оръжие е малко силно казано да го тълкуваме като опит за убийство. Назначени са всички необходими експертизи по намереното оръжие, установяват се хора, които са били в близост, кой каква реакция е предприел при появата на младежа и след действието му”, каза старши комисар Валери Йорданов. Според него много сериозен въпрос е дали ще бъде потърсена отговорност на хора, които са нанесли побой на нападателя. В процеса на работата тези хора ще бъдат установени и прокуратурата ще прецени. Личното моето мнение е да, допълни Йорданов.

Към момента няма данни нападателят на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов да е изявявал желания за участие в Младежкото ДПС и да ги е споделял със сподвижници на ДПС, каза старши комисар Валери Йорданов. Нападателят е минал всички медицински прегледи във Военномедицинска академия, включително рентген, скенер. Други наранявания, освен охлузвания и натъртвания, не са установени, няма счупвания, каза Йорданов. В момента той е в Института по психология и специалистите работят с него. Те разговарят и с негови роднини, близки и познати, които се установяват, каза Йорданов. По думите му те не са знаели той къде отива днес и не споделят за негови политически изявения, които да е казвал официално.
„Той е студент пети курс във ВИАС, доста интелигентен човек с доста високо мнение за себе си, неговите мотиви ще станат ясни по-късно. Пребивавал е на територията на София, но към този момент отказва да говори”, каза старши комисар Валери Йорданов. В Октай Енимехмедов са намерени един намерен нож, лични документи и оръжието. „Местопроизшествието не е добре запазено, след като доста хора взеха участие в задържането, но разчитаме и на тяхното съдействие, те ще бъдат разпитвани за това кой къде се е намирал, какво е видял и чул по време на събитието и се надявам да възстановим картината в пълен обем”, посочи Йорданов.
Нападателят е задържан за 24 часа. „Утре прокуратурата, ако прецени, предполагаме, че ще поиска 72-часово задържане”, добави Валери Йорданов. По думите му от ДПС не са искали повече охрана за конференцията в НДК. „Единство ни уведомяват, че ще се провежда конференцията и по отношение на това къде се настаняват гостите и охрана по местата, където ще пребивават гостите, където ще пренощуват, има и писмо за осигуряване на паркоместа в района на НДК”, каза Йорданов.

На снимката:
Братята Енимехмедови – известният с танците си Метин и търсещият внимание Октай
hard admin

*

Top