Шефът на EVN: От 1 лев сметка за ток, за нас остават само 6 стотинки

На всеки един лев, който кърджалийци плащат за ток, 94 стотинки отиват в държавата и за поддръжка на ел. мрежата. Това стана ясно от изявление на шефа на компанията EVN Йорг Золфелнер.

„Откакто през 2005 година стъпихме на българския пазар, реалната възвращаемост на компанията е 5.85%. Или от всеки лев в сметката за ток печалбата на EVN е около 6 стотинки”, поясни на пресконференция изпълнителният директор на компанията, която продава ток в Кърджалийско.

Другото отивало за плащания към държавни компании и ДДС, както и за поддържане на мрежата и събиране на парите от сметките.

В същото време утвърдената от регулатора възвращаемост е била 16% за времето от 2005 до 2007 година и 12% от 2008 година до сега.

Според Золфелнер печалбата на EVN за всичките години, в които работи у нас е около 315 милиона лева, докато направените инвестиции в различни дейности по подобряване качеството на услугата им е 1.1 милиарда лева. Той призна, че има и плащания към компанията-майка в Австрия, като те са в размер на 2 милиона лева за услуги на техни специалисти.

Технологичните загуби по мрежата на австрийската компания са около 11.5%.

Йорг Золфелнер отказа да назове размера на заплатата си, но направи уточнение, че тя не влиза в разходите на компанията, утвърдени от ДКЕВР и не се плаща от българските потребители. От компанията декларираха, че нито един от мениджърския екип не ползва джип за лични нужди.

hard admin

*

Top