Шивачките от „Булфанко” ще доказват стажа си в съда, фалиралата фирма не е оставила в НОИ разплащателните ведомости

Десетки бивши шивачки от текстилната компания „Булфанко” ще трябва да доказват трудовия си стаж в съда, защото напусналите България гръцки собственици не са оставили никакви документи тук.
Съдебната сага на металурзите от ОЦК приключи, но шивачките ще влязат повторно в съда. След като преди 3 години близо 200 работнички успяха да осъдят „Булфанко” за неизплатени стари заплати, след което започна разпродажбата на активите на дружеството, което беше базирано на бул. „България” 25 в Кърджали. Днес шивачките, които са работели в цеховете повече от 10 години, са принудени да доказват в съда, че това е истина.
Фалиралата компания не е предоставила необходимата документация в Националния осигурителен институт (НОИ), разкриха за 24rodopi.com от териториалното му представителство в Кърджали.
Кърджалийката Г.М.С. първа завела дело за стажа си, след като се оказало, че няма кой в България да й признае трудовата ангажираност в „Булфанко” за периода от 17.12.1998г. до 11.10.2011г. Тъй като фирмата била закрита  и била освободена на основание чл. 327, ал.2 от КТ , нямало кой да нанесе трудовия й стаж в трудовата книжка. Подала молба до Териториалното представителство на Националния осигурителен институт в Кърджали, но от там й заявили, че нямало разплащателни ведомости на “Булфанко”.
От НОИ, в качеството му на орган, който приема, съхранява и издава документи за трудов/осигурителен стаж и доход на осигурители с прекратена дейност без правоприемник, представили в съда удостоверение, в което се посочва, че разплащателните ведомости на “Булфанко”АД гр.Кърджали не били приети в териториалното представителство на осигурителния институт.
В трудовата книжка на шивачката било отбелязана само датата на прекратяването на трудовото й правоотношение – 11 октомври 2011 година.
Съдът стигнал до извода, че отразяването на този факт в трудовата книжка на ищцата доказва твърдението й , че ответното дружество-работодател е преустановил дейността си и въпреки , че не е заличен от търговския регистър, не може на адреса по седалище и адреса на управление на дружеството да се намери  представляващо дружеството лице, което да приеме заявлението за прекратяване на трудовото правоотношение.
Шивачката е предоставила и копие от допълнително споразумение от 28.06.2007г. към трудовия й договор  от 17.11.1998г., с което се установява, че ищцата е работила в „Булфанко”.От друго допълнително споразумение към трудовия договор се установяват и елементите от съдържанието на трудовото правоотношение – договорът е бил сключен за неопределено време, заеманата от ищцата длъжност  била променена от “опаковчик” на длъжност “ОТК” с място на работа – цех ОТК, находящ се в  гр.Кърджали, бул. “България” 25, ищцата е работила на пълно работно време от 8 часа, с месечно заплащане на трудовото възнаграждение.
Три свидетелки пък установили, че в периода от 1998г.- до 2011г. Г. М. е работила само и единствено в “Булфанко” АД без прекъсване, като там изкарала и  майчинството си. Ищцата работела като шивачка, опаковчик и ОТК през различни периоди от време, които не можели да конкретизират. Сочат, че на доста хора не им били оформени трудовите книжки, поради това, че фирмата била разпродадена и не се знаело къде е документацията.
Съдът признал трудовия и осигурителния стаж  от 12 години, 10 месеца и 25 дни в „Булфанко” на Г. М.
Както вече 24rodopi.com писа, близо 200 работнички от Кърджали осъдиха гръцката фирма „Булфанко” за четвърт млн. лeва преди 3 години. Бившите шивачки спечелиха делата в съда, след като заведоха индивидуални искове. Жените напуснаха работа през февруари 2010 година, след протест заради продължително неизплащане на заплати и ваучери за храна.
Базата на гърците бе купена на търг от друга текстилна фирма – „Артекс”. С парите от продажбата бяха изплатени заплатите на работниците, както и левовата равностойност на ваучерите за храна за цялата 2009 г.
“Не искахме да се стига до закриване на предприятието, защото имаше години, когато нещата вървяха добре и имахме социални придобивки и колективен трудов договор, заявиха тогава синдикалните лидери.
Проблемите им започнали през 2009 г., заплатите се бавели с по 3-4 месеца, не се изплащали ваучерите за храна. “Проявявахме разбиране заради трудностите, породени от кризата, изчаквахме, но децата ни страдаха, а почти всяко семейство беше със заем от банки”, припомнят за 24rodopi.com от синдикалната секция на КТ “Подкрепа” в шивашката фирма.
През зимата на 2010 г. шивачките излязоха на стачка, като стигнаха чак до Гърция в Комотини, където е седалището на фирмата-майка “Фанко”.
hard admin

*

Top