„Шипка“ и „Радецки“… докоснати от славейковци

Най-голямото училище в Южна България – СОУ “П. Р. Славейков” в Кърджали, отбеляза 135 годишнината от Освобождението на България по един нетрадиционен и интересен начин.

Школата по история „ИстОрика” в училището, с нейния ръководител Димитър Димов, съвместно с учителката по история  Христина Стайкова, организираха изложба, посветена на националния ни празник. Целта на преподавателите е чрез нея да предадат по-лесно историята  на по-малките ученици. Според тях една такава изложба на която има показани постери, макети, ръчно изработени карти и книжки за Освобождението, дава на децата един по интересен и достъпен начин да разберат  и  усетят миналото ни и българските герои.

Всички тези неща са изработени собственоръчно от ученици. Те са подготвяни близо цял месец, като са се постарали до най-малките детайли.

Този начин на отбелязване на празника е уникален за българските училища.

Разбира се, нямаше как и да не бъдат наградени за положения труд. Имаше определено жури, което включваше представители от Школата „ИстОрика”. Точно те определиха и кои да бъдат наградени. Общо дванадесет бяха високо оценените в различни категории. Те бяха наградени със символични подаръчета от директора на училището Милко Багдасаров.

„Това беше една малка научна училищна  конференция, съобразена с възрастовите особености на учениците от 5 до 12 клас! Такова нещо не знаем досега да е правено в България”, коментира директорът.

Идеята им е  всяка година да се допълва и усъвършенства изложбата, като целта е приемствеността между поколенията да се запази и продължи.

hard admin

*

Top