Шофьор се опълчи в съда след глоба от 300 лева: За такива пътища винетка не плащам!

Пътищата в Родопите „влязоха” в съда. Водач на „БМВ” оспори акт от 300 лева, съставен му от полицаи поради липса на винетен стикер. Мъжът бил на почивка през уикенда в смолянското село Момчиловци. Семейният „Фолксваген” обаче претърпял повреда и родопчанинът решил да се прибере със съпругата си към Пловдив с лекия автомобил „БМВ”, който бил оставен във вилата на село. В неделния ден обаче, В.Й. не успял да закупи седмичен винетен стикер от затворената местна поща, а в бензиностанциите по пътя към Чепеларе 7-дневни винетки нямало в наличност.
Малко по-късно „баварецът” бил спрян от полицейски патрул. Униформените съставили акт на шофьора, който обаче им заявил, че за тези пътища винетка няма да купува.
Глобата от 300 лева бе обжалвана в съда поради невъзможността на водача да закупи необходимия стикер. Според магистратите обаче извинението било неоснователно поради наличността на дневни винетки, а състоянието на републиканската пътна мрежа между Момчиловци и Пловдив през Рожен била в добро техническо състояние, се мотивирал съдебният състав.
Както вече писахме, гражданско сдружение от Източните Родопи пък готви протест в Кърджали против повишаването на цената на винетките.
„Няма никаква логика в 50-процентовия скок на цените, при положение, че републиканската пътна мрежа в област Кърджали е в окаяно състояние. Най-големи рискове за шофьорите крият некачествените републикански пътища в общините Кирково, Джебел, Ардино и Крумовград”, отбелязват от Сдружение „Алтай”.
Ще припомним, че правителството обяви, че покачва цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона от 67 на 97 лева.
Протестът ще бъде организиран идната седмица, като той ще започне пред Областна администрация в Кърджали. Шествието ще премине по булевард „България”, като е предвидено блокиране на кръговото кръстовище пред автогара „21 век”, съобщиха от организационния комитет.
Протести срещу цената на винетките имаше в Пловдив и Пазарджик. Подготвя се и общ национален протест на 28 ноември.

hard admin

*

Top