Ще даде ли Местан още един мандат на Кърджали

Какъв избор ще направи лидерът на ДПС Лютви Местан в следващите 24 часа? Той има възможност да стане депутат от Кърджали или да избере Хасково, за да може така нар. „Бастион на Доган” да има силно присъствие в законодателната власт, а и да се съхрани посланието за силата на Движението в Източните Родопи.

Това е най-коментираният въпрос в момента в ДПС. Момчилградчанинът Местан спечели мандати в два района – Кърджали и Хасково.

99 на сто е вероятността днес ЦИК да обяви, че от Кърджали в 42-рото Народно събрание влизат Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Мустафа Ахмед, Цвета Караянчева и Милко Багдасаров. Един процент е вероятността гласовете от Измир да променят съотношението и Салиха Емин да измести Багдасаров.

Независимо от това, в ДПС край Арда се надяват Местан да влезе в парламента с мандат от Хасково и да освободи място за още един депутат в Кърджали.

В Кърджали ДПС постигна резултат за три мандата и половина, но получава 3 мандата. В Хасково гласовете за Движението стигат за мандат и половина, но системата „Хеър” най-вероятно ще лиши „Атака” от мандат и ще даде на ДПС две места в парламента. Това отчитат в централата на ДПС.

Ако Местан избере кърджалийския мандат, реално Хасково ще има двама депутати, но само двама „оперативни” депутати ще има и „Бастионът на Доган”, коментират в местното ДПС. Активистите на партията отчитат, че като лидер Местан ще има много ангажименти в столицата, а регионът ще бъде поверен на Ердинч Хайрулла и Мустафа Ахмед.

При очерталата се ситуация в ДПС ще очакват до четвъртък решение на въпроса – 4-тата в Кърджали Салиха Емин или 3-ият в Хасково Сабахтин Халил ще влезе в парламента. Ситуацията ще се усложни, ако ДПС в Хасково остане само с един мандат.

Куриозното е, че с остатъчните гласове от Кърджали Петя Раева може да влезе в парламента от Видин, където тя постигна само 472 глас. 

hard admin

*

Top