Ще се провали ли ГЕРБ в смесените региони заради "Възродителното минало" на Вежди Рашидов? Ще паднат ли БСП и ДПС в капана "Ченге или негодник в Кърджали"?

Подкрепата за така нар. „Възродителен процес” от народния представител Вежди Рашидов и назначението за директор на полицията в Кърджали на лице с характеристика „Ченге или негодник” – кое е общото между двете теми? Задаващите се избори за Европейския парламент.
ДПС ще удари ГЕРБ с разкрития за Вежди Рашидов, с които няма как да не повлие на предизборните настроения на българските турци и мюсюлмани относно кандидатите за евродепутати, посочени от Бойко Борисов, научиха репортери на „24х7 Родопи”от източници, близки до движението.
В ГЕРБ пък вече е стартирала операцията „Ченге или негодник ще оглави полицията в Кърджали” (взаимствано от култовия филм с участието на Жан Пол Белмондо „Ченге или негодник” – б. р.), с която хората на Бойко Борисов щели да нанесат тежък удар на БСП и ДПС, а избирателите щели да бъдат шокирани от опасните връзки между лица, които „уж били на страната на закона, а действали като модерни гангстери”.
ДПС ще удари ГЕРБ с документ, който доказва, че „представителят” на турците в партията на Бойко Борисов – Вежди Рашидов, е бил наравно с лицата, които скулпторът изброи като участници във „Възродителния процес”. Това стана в студиото на предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия в неделя. Тогава Рашидов посочи няколко лица от Кърджалийско, започвайки с учения Шукри Тахиров, които били виновни за смяната на имената.
Синът на единия от изброените е занесъл в централата на ДПС документ от който било видно, че Рашидов категорично подкрепя смяната на имената, който процес стартира в края на 1984 година. Един от депутатите, който по теорията на Рашидов трябва да е „прибран от обор” (пак от участието на Рашидов в Нова телевизия – б. р.) пожелал още тази седмица да прочете за стореното от депутата от ГЕРБ във времената, когато „се глобявали хора, говорещи турски език” от парламентарната трибуна. Последвала стиковка с лидера на ДПС Лютви Местан и дори с почетния председател на партията Ахмед Доган. Интересна била реакцията му, тъй като научил за поредните медийни изцепки на Рашидов точно когато разказвал няколко притчи – за рядко грозно животно, което било ценно за зоопарк; за черната овца във всяко стадо; за странности в един животински вид… Той нито веднъж не изрекъл името на твореца, но философски попитал „Ако един индивид срами етноса си и ти тръгнеш подире му да чистиш с парцал, какво ще се получи?”.
Решено било документът за Рашидов да излезе наяве по време на телевизионен диспут, но не и в обявената от мнозина, че е свързана с ГЕРБ, Нова телевизия.
Сериозен удар срещу противниците си от БСП и ДПС готви и ГЕРБ два месеца преди изборите за евродепутати. Той пък е свързан с предстоящото назначение на директор на Областната дирекция на МВР в Кърджали. Както вече писахме, комисар Валери Баранов излезе в пенсия на 31 януари, а за временен шеф бе посочен Боян Кехайов.
В ГЕРБ имали готовност да представят шокиращи разкрития за определения вече нов полицай №1 в Кърджали. Неготово досие се намира на бюрото на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обаче забавя подписването на заповедта за назначение. Очаква министърът да изпрати на 31 март в Кърджали главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който да обяви новото назначение.
Имало вариант това да се случи още на 17 март, но екипът на Йовчев получил информация за готвената акция „Ченге или негодник”, чието наименование било посочено от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Партия ГЕРБ разполагала с много нелицеприятни сведения за бъдещия шеф на полицията в Кърджали, като това „не били вестникарски писания, а данни от прокуратура и Инспектората на МВР”. Предвиждало се народният представител Цвета Караянчева, която традиционно разкрива случаи на политически чистки и назначения на „калинки”, да прочете подробности от трибуната на Народното събрание. След като обаче случаят бил обсъден в ръководството на ГЕРБ, се предложил нов вариант: папката „Ченге или негодник ще оглави полицията в Кърджали” да бъде „отворена” първо от „важни хора в Брюксел”.
hard admin

*

Top