Ще спечелят ли нашите изборите?

Мъката на безработния в малкия град

 

Близо 400 000 са безработните в страната, сочат данните на статистиците за последното тримесечие на миналата година. Всеки от тях, явил се на интервю за работа, е чул поне веднъж въпроса „Защо сте тук?”. На пръв поглед адски тъп въпрос, но не и за интервюиращия. Според Агенцията по заетостта, това е стандартно питане и кандидатите за работа трябва да са подготвили отговора преди още да седнат за събеседване. От там съветват и с подсказката: „Защото искам да се реализирам като специалист във вашата фирма”. А най-удобно пък било, отговорът да е подплатен с допълнителни данни за самата фирма.

„Напускат няколко работници, а гоним срокове, поръчката изостава, шефката влиза и крещи неистово, какво правиш тогава?”. Според експертите по подбор на персонал, адекватният ответ в случая е: „Ще създадем база данни с досиета на нужните ни работници с подобни умения, които са без работа или дори такива, които работят при конкуренцията и ще осъществим контакт с тях при подобна инфарктна ситуация”. Да, ама веднага следва въпрос за морала и „краденето на кадри” и… Работата става дебела. Както онзи уж безобиден тест за лоялност, който положиха митничарите от Свиленград и спрямо чиито резултати началникът им Ваньо Танов поиска закриване на митницата.

Тестове, въпроси, задачки, кандидатстването за работа придобива образ на все по-страховито приключение. С толкова много безработни пък, отсявката става още по-голяма.

У дома, в Родопите, нещата стоят някак си по-инак. Тук, като че ли големият въпрос преди интервютата за „хубавите постове”, е: „Ще спечелят ли нашите изборите?”. За останалите позиции, напливът не е особено голям, за разлика от търсените умения. Прост пример. Кърджали още не може да си избере подходящ за ролята на „арменския поп”, ако че отпреди конкурса за омбудсман се знае „кой, как и защо” край Арда. Пък май правилно ще излезе-покрай избора хората научиха и що за „хайван” е това омбудсман.

Каквито и да са въпросите по време на интервюто и изобщо дали ще ги има, едно е сигурното-борбата за хляба и кинтите е еднаква, независимо дали човек държи метла или очилата си докато се мъчи, четейки бъдещата си програма.

 

От редакцията

hard admin

*

Top