Ще търсим 400 000 лева и в двора на Кика, и във вилата на Дуков!?

Христо Русев влиза в затвора за 7,8 години, измамените разследват. Плащат на детективи
 
Строителният предприемач Христо Русев, който излъга близо 50 човека в Източните Родопи, влиза в затвора в Стара Загора за 7 години и 8 месеца. Това реши състав на Окръжния съд в Кърджали. Решението от 27 февруари е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протестиране. Това е делото на първите 15 от измамените, от които Русев прибирал авансово между 20 и 51 хиляди лева, без да им предостави жилища. Измамите са извършени между 2 февруари 2007 година и 1 март 2010 година. Причинената вреда е в размер на 456 586 лева.
До последно Русев не се призна за виновен за измама на десетки граждани от Кърджали, Момчилград, Кирково, Неделино, Баните и други населени места.
Това е най-тежката присъда, издавана в Кърджали за последните 24 години в категорията “престъпления на белите якички”.
„Търсим 400 000 лева, които смятаме, че са скрити някъде и ще бъдат похарчени от „имотната мафия”. Проследили сме сумата до една банкова сметка, от която парите са изтеглени, но след този ден няма нито една поставена тухла, няма закупен парцел, не са изплащани заплати на строители. Наели сме детективи. От прокуратурата ни казаха, че са проверени всички сметки на Русев и на фирмите му, но в тях няма никакви средства. Парите или са заровени някъде – в двора на къщата на бившата му съпруга в Кърджали, или в двора на вилата на новия й приятел в смолянско село. Всички бяха екип, всеки е съмнителен. Доволни сме от присъдата, но няма да спрем, докато не установим кой е докопал 400-те бона”, заявиха двама от измамените. Те предоставили на детективите списък на съмнителните лица, като се позовавали и на събраните данни по време на разследването. „Подсъдимият Христо Русев бил изпаднал в изключително трудна ситуация, дължаща се на т.нар. „любовен триъгълник”, пише в решението на съда.
Наетите от измамените детективи са се ангажирали да работят по съмненията за заровени пари в квартал „Веселчане” и селата Славейно и Петково, но не гарантирали да дадат сведения за тайни сметки.
„Ще ровим и в двора на Кика, и край вилата на любовника Дуков, и къде ли не, но ще разберем цялата истина. Къде занесе Русев тези 400 000 лева след като не вложи нито лев в тухла след 2009-та година”, твърдят ощетените.
В съдебната злата стана ясно, че Русев е действал по схемата „Един апартамент – продаден поне на двама”. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали.
За някои от имотите преди месец тръгна друго дело в Районен съд-Кърджали. То е идентично на приключилото и по него Русев най-вероятно също ще бъде осъден.
Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев “Ахридастрой” на роднини на съпругата му Кирилка Р.
По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати. Русев твърди, че също е жертва на измама, но не представя доказателства. Той визира имената на бивши прокурори, бивш полицай и бизнесмени със съмнителна репутация.
„99 % Христо Русев е вършил безобразия и глупости”, това твърди последният адвокат на строителния предприемач. Защитникът на Русев обаче твърди също, че всичко е в сферата на гражданските правоотношения и няма извършено престъпление. Това е право на защитата, но съдът намира, че действията на подсъдимия безспорно са били измамливи през целия период, категоричен е председателят на състава, пратил Русев зад решетки.
Съдът не е наложил предвиденото при условията на евентуалност наказание „конфискация на имуществото”, тъй като е приел, че „за постигане на целите на личната и генералната превенция на закона, това не е наложително”. Съобразил се, че подсъдимия е собственик само на едно моторно превозно средство, а въпреки наличието на няколко на брой банкови сметки, то в тях няма наличност, която да бъде конфискувана. Същото било и по отношение на фирмите, в които има дялово участие, тъй като същите не притежават никакво движимо или недвижимо имущество. Така също, деецът е собственик на едно жилище, което е запорирано от много на брой физически лица, както и от банкова институция, поради което налагането на наказанието „конфискация” по отношение на него е безпредметно.
 
Каква изненада очаква Русев в затвора? Ще каже ли цялата истина за откраднатите пари? Кой го принуждава да мълчи? Четете по-късно тук
hard admin

*

Top