Щъркелите кацнаха в Ардино, заеха се с ремонт след зимата

Гюнер ШЮКРИ
И в Ардино пристигнаха пролетните предвестници – двойка бели щъркели. За втора поредна година, те се настаниха в гнездото си, разположено върху комина на новостроящия се хотел близо до Общинския музей в града. Първата работа на птиците беше да огледат дома си, пострадал от тежката зима. За ремонтните дейности те многократно отлитаха до коритото на р. Ардинска и по ливадите на близките села Правдолюб, Дядовци и Кроячево, за да събират съчки, треви и клонки.
Според биолози и местните жители, тази двойка е миналогодишната, а може би са техните потомци. Щъркелите продължават да се радват на осигуреното спокойствие за създаването на потомство.
Собственикът на новостроящия се хотел сподели, че заради красивите птици се отказал да събори високия комин на бившата градска баня. „Всички трябва да обичаме и защитаваме птиците, които живеят в близост до нас”, заяви той.
Първите лястовици за тази пролет пък пристигнаха в Ардино на 26 март, съобщи орнитологът Мехмед Гюлестанов, който дълги години наблюдава миграцията на птиците в малкото родопско градче. Според него, тази година лястовиците са пристигнали 15 дни по-рано. „Това е признак за топло и горещо лято”, уточни Гюлестанов.
hard admin

*

Top