Юнал Тасим: За мен е огромно предизвикателство и отговорност да бъда във Фискалния съвет

Основната дейност на новия орган е контрол и независима оценка на публичните разходи

Крумовградчанинът Юнал Тасим бе избран за член на Фискалния съвет. Неговият мандат е 6-годишен. Както вече 24rodopi.com писа, Народното събрание гласува състава на новия независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление.
53-годишният икономист Юнал Тасим Тасим беше депутат в 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание. Беше зам.-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски.
Юнал Тасим отговори на въпроси на 24rodopi.com по темата.
Г-н Тасим, какво представлява новият орган „Фискален съвет”? Какви функции ще изпълнява? До къде ще се простира влиянието му?
– Фискалният съвет е нов орган за България, както и за всички европейски държави. Основната му дейност е контрол и независима оценка на публичните разходи. Съветът задължително ще излиза със становища за Законите за Държавния бюджет, за ДОО, НЗОК, за пролетната и есенна макроикономическа прогноза на министъра на финансите, за средносрочната прогноза на правителството. С особен акцент ще наблюдава размера на консолидирания държавен дълг, дефицита, тавана на държавните разходи по ЗДБ и при необходимост задействане на Автоматични корективни механизми, които ще бъдат съставени от Фискалния съвет. Съветът ще излиза със становища и решения, на които Министерският съвет, респективно Министъра на финансите ще трябва да отговарят публично.
До сега тази роля беше отредена на Комисиите по бюджет и финанси към съответните национални парламенти. След фискалните проблеми на голям брой държави (основно от южна Европа), Европейската комисия с Директива наложи създаването на нов орган- Фискален съвет на всички държави. Този орган е абсолютно независим по Закон и не може да приема нареждане или инструкции от държавни органи, като същевременно може да изисква нужната му информация от тях.
Изборът на председател и членове на Фискалния съвет протече скандално. Дори бе посочено, че имало непрозрачни договорки. Вашият коментар?
-Неприлично е да правя коментар за действията на народните представители. По ЗФСАКМ, Народното събрание обяви публична процедура за състав на Фискален съвет с много високи изисквания към кандидатите. Пак съгласно Закона, предложенията за кандидати дойдоха от Парламентарни групи и от Народни представители.На първия етап (изслушване в бюджетна комисия на НС) отпадна един кандидат, а на втория етап (гласуване в пленарна зала) отпадна Димитър Радев (професор от Лондон) и доцент Любо Ганев. Безспорно много добри макроикономисти и финансисти, но такива са и всички други.
Вашият избор следствие на договорка, квота или на професионалните ви качества е?
-За петчленния състав на Фискален съвет на Република България имаше осем кандидата, които трябваше да отговарят на много високи изисквания – добро специално образование, минимум 10-годишен опит в публичните финанси и макроикономически анализ и висока публична репутация. Квотата е най-неприличната дума в случая. Отговорността е изключителна на предлагащата парламентарна група или отделен депутат и в крайна сметка и на самия кандидат. В един от отпадналите случаи, предложилата кандидат, парламентарна група се разцепи на две за своя кандидат.
За Вас лично какво е това участие във Фискален съвет на Република България?
-Огромно предизвикателство и отговорност и още една крачка напред и нагоре.
24rodopi.com
hard admin

*

Top