Юристи за акцията на БСП: В Белия кораб може да има двама кметове с администрации, но най-рано след година! Гласуване само в града вещае балотаж между ГЕРБ и ДПС

„Референдумът за обособяване на Кърджали като община без селата няма как да се проведе заедно с местните избори през октомври. Няма процедурно време. Инициаторите просто са закъснели – или от незнание, или заради промяна на приоритетите си, или заради предизборни сметки”, коментираха пред 24rodopi.com юристи по гражданско право.
Както вече писахме, БСП в Кърджали обяви преди два месеца, че ще иска микрорайон Перперек да бъде отцепен от община Кърджали. След като юристите на „червената” централа стигнаха до извода, че това ще предизвика най-вече напрежение, но референдумът няма да мине, кърджалийските социалисти решиха да предложат община Кърджали да се раздели на две – градска община и община Кърджали, в чийто състав влизат селата.
„Първо предложението ще се гласува от разпоредителния орган на Кърджали – Общинския съвет”, поясниха юристите.
Групата общински съветници на БСП в Кърджали внесоха вчера официално предложение за провеждане на референдум . Като се позовават на чл.27.ал.1,точка 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, седемте съветника на БСП предлагат референдумът да се произведе по въпроса „Подкрепяте ли обособяването на град Кърджали в отделна община?”.
В 41-местният Общински съвет, БСП има 7 човека, а за приемане на предложението са необходими 21 гласа. ДПС има 23-ма съветници в разпоредителния орган, което означава, че предложението на БСП ще предизвика само предизборна дискусия.
Ако Общинският съвет отхвърли предложението, БСП ще инициира подписка сред жителите на Кърджали за провеждането на референдум, съобщиха „червените” в Кърджали. Тя най-вероятно ще се застъпи с началото на предизборната кампания.
Ако бъдат събрани необходимият брой подписи, възможно е избраният на 25 октомври или 1 ноември (при евентуален балотаж) нов кмет на Кърджали да остане на поста само няколко месеца. Това зависи от резултатите от референдума за разделянето на Кърджали на две общини – Кърджали – града, и Кърджали – села, защото президентът догодина може обяви създаването на нови две общини и ЦИК да насрочи частични избори в Кърджали и селата.
„Ако се стигне до вариант „Община Кърджали – град” и Община Кърджали – села”, ще има двама кметове с администрации. И двете администрации може да се съберат в сградата на така нар. „Бял кораб”, където в момента се помещават Общинска и Областна администрации.  Центърът на новата община естествено ще бъде Кърджали, няма логика това да е Енчец, Перперек или Бели пласт. Разбира се, ще има и два Общински съвета”, допълниха юристите. Според тях, много трудно ще се стигне до разделянето на Кърджали на две общини, защото не резултатите от един референдум ще повлияят на крайното решение, а преговорите между политическите централи в София. Отделно пък ДПС можело да инициира подобни подписки в Момчилград, Ардино и Крумовград и да иска разделянето на общините на две, като се мотивира, че по този начин щял да бъде подобрен животът в селата. По този начин ДПС ще има нови три общини, смятат юристите.
На база последните социологически проучвания, а и резултатите от последните избори, ако за кмет на Кърджали гласуват само в града край Арда, ще се стигне до балотаж между ГЕРБ и ДПС. Хората на Бойко Борисов ще имат предимство.
24rodopi.com
hard admin

*

Top