Язък за язовирите ни! Ямболски шарани пристигнаха в Кърджали за 4,90 лв. за кило

От 4,90 до 6,50 лева се движи килото на шарана в Кърджали за Никулден. Любопитното е, че най-евтините предложения за традиционната риба за празника не са за шарани от гордостта на региона – язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”, а от… Ямбол, установи проверка на екип на 24rodopi.com. По 4,90 лв. за килограм върви цената на рибата от водоемите в Югоизточна България. За да поставят на трапезата си шарани от региона, кърджалийци трябва да се бръкнат между 6 и 6,50 лв. за килограм.
Садковите ферми на язовир Кърджали се ориентират вече към есетра заради по-добрата печалба.

Желаещите могат да си купят още сом, пъстърва, бяла риба, най – евтино се продават толстолоб и уклейка. За Никулден кърджалийци залагат на шарана, но харесват и морски деликатеси, които предлагат големите хипермаркети.
След отварянето на ГКПП „Маказа” в града край Арда има изобилие от морски дарове. Предлага ги гръцки търговец в магазина си за риба „Ипархо”. Всяка сутрин от Кавала към Кърджали тръгва прясно уловена риба, която се продава изчистена. Предлагат се всички видове морски риби от чистото Бяло море-сафрид, сардина, аншуа, има и октопод и калкан.
След литургията на Никулден в двора на храм св. Йон Предтеча в кв. Веселчане в Кърджали ще бъдат осветени и раздадени около 170 кг риба. „Рибата е дарение от именници. Всички миряни ще получат тарелка с толстолоб или скумрия”, обясни свещеникът при храма отец Николай Величков, цитиран от “Стандарт”.
Преди 3 години, когато започна да служи в църквата в кв. Веселчане, той постави традицията да се раздава риба на празника.

24rodopi.com

hard admin

*

Top