1 година „условно“ и 18 месеца без шофьорска книжка за кървавия "Джордж Вашингтон"

Шофьорът, който уби по непредпазливост мъж на булевард „Джордж Вашингтон” в центъра на Кърджали, няма право да се качва зад волан в следващите 18 месеца. 56-годишният Я. К. Я. се размина със затвора. Съдът в Кърджали му наложи наказание „лишаване от свобода” за срок от една година, но изпълнението се отлага за срок от 3 години.
Я. Я. е признат за виновен в това, че на 22 януари 2013 г. в Кърджали, при управление на МПС – лек автомобил марка “Опел” нарушил правилата за движение – несъобразена с мократа настилка скорост превишена скорост в населено място, а така също нарушил член 116 от Закона за движение по пътищата, който гласи: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора”.
Съдът отбелязва, че Я. Я. предизвикал пътно­транспортно произшествие, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на С. Ю. Х., като след деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.
Както вече 24rodopi писа, 68-годишният мъж загина след като бе блъснат  на кръстовището на бул.”Джордж Вашингтон” с ул.”Републиканска” в Кърджали. Инцидентът стана на метри от комплекс “Пентагон”.
Лекият автомобил “Опел” с водач Я. К. (56) ударил неправилно пресичащия пътното платно пешеходец в 9,15 часа сутринта. Пострадалият бил откаран в Центъра за спешна помощ. След преглед бил настанен за лечение с тежка черепна травма, но по-късно починал в здравното заведение. Тестът за алкохол на шофьора е с отрицателен резултат. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието. Причини за произшествието са движение с несъобразена скорост с интензивността на движението, нарушена видимост вследствие на заслепяване от слънчевата светлина и неправилно пресичане.
Я. К. Я. е осъден да заплати по сметка на Окръжен съд направените деловодни разноски в размер на 458.42 лева.
Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Пловдив.
hard admin

*

Top