1. №5 – едно магаре от Родопите

Виж какво има в главата на Ахмед Доган


В 14-тата седмица на 2013-та година избирателите от 9-ти Кърджалийски многомандатен район ще научат имената на 5-мата депутати, които ще ги представляват в 42-рото Народно събрание.
Ама, чакай бе, до изборите има още 42 дни – би реагирал някой.
Вярно, че тепърва тръгва флиртът на партията с избирателите, но в Кърджалийско си е така от 23 години – ние хората си в парламента ги знаем около 40 дни преди да гласуваме за тях. Сметките са елементарни, изненадите са рядкост, а за мераклиите не е важен изборният ден, а денят на голямото пресяване от Ахмед Доган (вече и Лютви Местан).
Какво нещо са буквите Д-П-С! На едни предишни избори вписаният като номер 5 в листата на ДПС се беше обидил, че не е на избираемо място и отсичайки „Аз ще стана депутат, само ако Ремзи Осман умре”, замина на гости на роднините си в Турция в разгара на предизборната кампания. Бившият кмет на Кърджали Исмет Саралийски ходеше да агитира в родното село на беглеца, докато той хапваше „кестане шекер” в Бурса. Накрая човекът стана депутат, а колегите му в ДПС дълго иронизираха, че са вкарали в парламента „№5: Едно магаре от Родопите”.
И на Избори`2013 ДПС на 99 процента взима 4-те места, а 5-тият мандат се люшка в посока  60 на сто за ДПС и 40 на сто за ГЕРБ. Всичко зависи от това колко човека са напуснали 7-те кърджалийски общини в последните 3-4 години и са потърсили препитание в Западна Европа. Ако е верен анализът на ДПС, че над 15 000 души са станали гурбетчии по време на управлението на ГЕРБ, то 5-тият мандат не само се клати, а се изплъзва…
67 770 човека гласуваха за ДПС на предишните парламентарни избори. В края на 2011 година тази подкрепа се редуцира до 51 000 гласа за кандидатите на ДПС за местна власт, но тогава бяха издигнати и много административни бариери пред гласоподавателите.
Днес ДПС знае, че има огромни резерви и вече е при тях – изселниците ни. От една седмица делегация на движението, със силно кърджалийско присъствие, е в Турция. Срещите започнаха от резиденция Чанкая в Анкара, където делегацията бе приета от президента Абдулла Гюл. Последваха срещи в десетки градове, а над 300 изселнически структури вече агитират за ДПС.
Освен очакваните гласове за националния резултат на движението, над 5 000 изселници могат да дойдат да гласуват на 12 март по родните си места в Източните Родопи. Някои прогнозират и над 8 000 гласа изселнически ръст.
Всъщност, в главата на Доган по отношение на 5-тия мандат в Кърджали водеща е питанката „Колко гласа ще откъснат от ГЕРБ другите политически сили – БСП, Движение „България на гражданите”, „Атака” и т. н. С изключение на Цветан Цветанов и актива на ГЕРБ в Кърджалийско, всички очакват срив в резултата на партията в региона. БСП дори обяви данни от социологическо проучване, според които левицата твърдо измества ГЕРБ от второто място.
От ГЕРБ не вярват на „червената социология” и само се надяват партията на Касим Дал да откъсне сериозен електорален къс от ДПС и Цвета Караянчева да стане депутат дори с 13 до 15 000 гласа.
Но в Ден 1 на толкова значимата 14-та седмица следва да отбележим, че на 100 процента сигурен депутат е Лютви Местан. А кои са другите?
 
2. Какво ще се случи, ако Муса Юсуф Сеидахмед е № 8 в листата?
 
Продължението – във всекидневника „24х7 Родопи”
hard admin

*

Top