1 500 човека в Неделино копаят на ръка водопровод, за да премахнат режима

Мало и голямо, жени и мъже копят на ръка канал, за да прокарат водопровод в Неделино. Хората полагат доброволен труд, за да се избавят от нетърпимия воден режим, съобщава „Марица”.

„Страданията, които имат неделинци, ме накараха да взема решение по най-бързия начин да спасим града от бедствено положение. Не може за 2 часа да имаш вода на ден, има опасност да пламне епидемия, тъй като нямаме канализация и няма и вода и всички фекалии се излизват в речното корито. Пресъхна и реката в Неделино, няма достатъчно вода в село Крайна, от където голяма част от Неделино се захранва, това ни принуди да търсим нови извори”, се тези думи кметът на община Неделино Стоян Беширов обясни бригадата от неделинци, която от два дни работи без пари за прокарване на канал за поставяне на тръби и свързване на Неделино с извор, който сега се ползва само от златоградското село Старцево, но е в неделинско землище.

Както вече 24smolian писа, 15 населени места в Родопите са на воден режим, но най-тежка е ситуацията в Неделино.

За прокарване на водата кметът се е споразумял с В и К – Смолян. „Този готов водоизточник не се използва. Благодарност на областния управител Димитър Кръстанов, който беше категоричен с неговото становище водата да бъде предоставена на община Неделино и в петък директора на В и К – Смолян даде съгласие да се почнат незабавно строително-монтажни работи. Няма пари за закупуване на тръби, ще ги купим с пари на общината, мобилизирахме се цялото население на трудови начала да се прокопае канала, който е 3 км и да вкараме тази вода в един от водопроводите в Неделино. По този начин може да се удължи времето, в което града има вода от 2 на 4 часа дневно, тъй като тази вода е 6-7 литра в секунда, за 24 часа това са около 500 кубика”, обясни Беширов. По думите му е необходимо в града да се изгради още един  резервоар за около 300 кубика, за да може да има вода повече време. „От 20 години е проблема по принцип с водата, а това лято нямаме вода вече месец. Не смятам, че този водоизточник ще реши въпроса изцяло, затова сме възложили предпроектни проучвания на Геологопроучвания – Асеновград за дълбок сондаж, който изцяло ще реши въпроса, когато бъде изграден. Но за целта МРРБ и МОСВ трябва да се отнесат с необходимото разбиране и да предоставят необходимите средства за незабавно изграждане на още един водоем и дълбок сондаж. Ненормално е в 21-ви век 4800 души в общински център да са на такъв режим. Да няма вода за пиене. Неделино не е в Африка, а в Европа, едва ли има друга община в България в такова тежко състояние по отношение на безводието. Надяваме се в рамките на една седмица този водоизточник да бъде включен в централната градска мрежа и част от напрежението в града да бъде намалено”, каза Беширов.

В събота и неделя на канала над Неделино работеха на ръка с кирки и лопати около 1500 души. В събота те прокопали над 2 км, а в неделя довършиха 700 метра по най-стръмния терен.

Тръбите за водопровода са полипропиленови, те са поръчани и в  понеделник ще бъдат доставени. Цената, която ще плати общината е около 20 000 лв.  Беширов очаква за монтажа им специалисти от В и К.  Планира те да свършат заваряването на тръбите за 2 дни.

„Хората полагат безплатен труд, населението се вслушва в моите предложения,  както когато копахме тази пролет и пътя от Крайна към село Долен. Там стигнахме до златоградска територия, където трябва да се изградят три моста и да се реши въпроса пък със съкращаването на пътя към Кърджали и Маказа. Надяваме се, че правителството ще се отнесе с необходимото разбиране към проблема в Неделино с водата, тъй като е основен на града. През последните две години от моето управление като кмет, Неделино беше изправено пред бедствия, аварии, но досега смятам, че успешно се справяме с възникналите проблеми на общината. С доброволен труд се правят СМР  и в Неделино – улична мрежа, подмяна на тротоари и много други. Сега бе необходима бързата реакция от наша страна, тъй като ни предстои и Балкански фолклорен фестивал, на който се очакват да пристигнат около 4000 самодейци от България, Македония, Сърбия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Това са около 120 самодейни състава и около 150 индивидуални изпълнители.Те ще мерят сили и ще се конкурират 3 дни – от 6 до 8 септември. Това също е една от причините да действаме светкавично за бързото решаване на водния проблем. Вече сме създали необходимата организация по посрещането на гостите, които ще посетят общината ни. Очакваме около 30 000 души да бъдат в Неделино за фолклорния фестивал”, каза Беширов.

Той коментира, че когато има правилни решения от областен управител,  резултатите се получават и това е един от тези примери в Неделино по отношение на решението на проблема с водоснабдяването. „Затова когато се избира и поставя човек на такива места трябва много внимателно да се подбира, защото съм имал горчивия опит с други областни управители, които са пречили изключително много на община Неделино. Затова оценяваме позицията на подобни добри ръководители”, заключи Беширов.

—————————————————————–
Маркови парфюми с до -60% отстъпка за всички клиенти !!!

hard admin

*

Top