1 500 000 лева и ардинци ще пътуват за Гърция през Маказа

Асфалтирането на отсечката „Синчец-Църквица” ще позволи и директна връзка между Ардино и Джебел
 
1 500 000 лева са необходими, за да могат жителите на община Ардино да пътуват за Гърция през прохода Маказа, сочат разчетите на експертите от Общинска администрация в града под белите брези.
Както вече 24rodopi.com писа, хората в Ардинско се надяват пътят между селата Синчец и Църквица, в Джебелска община, да бъде асфалтиран, за да могат по пряк път да стигат до така нар. Транснационален коридор №3. Отсечката е с дължина 3 км и 100 метра.
Темата бе обсъждана на първата среща на областния управител Бисер Николов с кмета на Ардино Ресми Мурад. Инвестицията ще позволи да се осъществи и пряка връзка между Джебел и Ардино, вместо да се заобикаля през Кърджали.
Заради липса на  асфалтова настилка, пътният участък „Синчец – Църквица – Мишевско – Джебел” е почти непроходим и особено опасен за живота на водачите на моторните превозни средства преминаващи от там, твърди кметът на ардинското село Синчец Хълми Мустафа. По думите му, пътят е част от третокласната републиканска пътна мрежа, която преминава през териториите на общините Ардино и Джебел и се стопанисва от Областно пътно управление – Кърджали. Сегашното му състояние е много лошо. Нужна е цялостна реконструкция и рехабилитация на трасето, което е най-пряката връзка между двете общини, и от жизненоважно значение за населението, тъй като ще осигурява  връзка и с пътя за Маказа. Селският управник настоява  да се асфалтира и близо 3 – километровия баластиран път между Синчец и Църквица.
Миналата година жителите на Синчец са събрали протестна подписка заради лошия републикански път, която е била изпратена до Министъра на регионалното развитие и благоустройство, областният управител Иванка Таушанова и до директора  на Областното пътно управление в Кърджали инж. Радостин Ламбрев. Получили са обещанието до края на 2012-та да се асфалтира цялото трасе, но за съжаление това не е станало при старата власт.
Кметът на Синчец има тревоги всяка зима. Проблемите започвали с първите есенни дъждове, когато имало свличания на земна маса на няколко места.
Често се е налагало да потърсят помощ от екипи на Гражданска защита за закъсали коли в снежните преспи.
„С всяка изминала година районът се обезлюдява, поради лошата пътна инфраструктура. Тук сме родени, искаме да останем по родните си места”, посочва кметът.
От община Ардино припомнят, че през 2009 г. е внесен проект пред Министерството на регионалното развитие за реконструкция на пътя „Синчец – Църквица – Мишевско – Джебел” на стойност 1,5 млн. лева.
 
На снимките: Състоянието на пътя „Синчец – Църквица – Мишевско – Джебел” е повече от окаяно
hard admin

*

Top