10 нови свлачища в Кърджалийско, станаха 50

Свлачищата на територията на цялата област вече са над 50, като имаме 10 съвсем нови активирани, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев. „Много е сложна ситуацията, тъй като вече в няколко населени места имаме свлачища, които засягат къщи на наши съграждани. Това е един от големите проблеми след като приключихме с бедствената ситуация в област Кърджали в следствие на обилните снеговалежи”, допълни той.
В село Сипей има около 10-тина къщи, които са с напукани стени и плочи. „Разрешихме проблема със свлачището в град Кърджали, в квартал „Веселчане”. Осигурихме пари от Междуведомествената комисия с решение на Министерски съвет парите вече са осигурени и фирмата ще започне да работи. Имаме надеждата, че проблемът с това свлачище вече ще бъде решен. В село Сипей е малко по-сложно. Там общината има един проект за около 9 милиона, който предвижда предимно с дренажно отводнителни системи да се отводнят двата ската”, коментира Илиев.
„От Междуведомствената комисия поискаха допълнителна информация от кмета на общината какви са вижданията, решенията на общинския съвет. В момента работим, идваха и експерти от Минно-геоложкия институт, така че те също ще дадат своите становища дали този проект е най-удачния за такъв вид свлачище, посочи Илиев.
24rodopi.com
hard admin

*

Top