100-годишната баба Анифе от ардинското с. Паспал: Трудете се и се обичайте, за да живеете добре и дълго!

Анифе Хасанова Делиахмедова от село Паспал, община Ардино, отпразнува днес стотния си юбилей. С бодър дух и чувство за хумор тя посрещаше гости, а деца, внуци и правнуци бяха около нея, за да споделят празничния  ден. Специален гост на събитието бе общинският кмет Ресми Мурад, който искрено и земно поздрави дребната столетница и пожела по-младите да имат поне на половина от нейния бодър дух и добро настроение. Кметът подари на баба Анифе хранителни продукти и зимни дрехи, с пожелание още много години да посреща гости на рождения си ден.

Цял живот баба Анифе се е занимавала с производство на тютюн и картофи. Отрудената родопчанка за разлика от други рецепта за дълголетие няма. От нищо не се варди, яде всичко, не капризничи, може и това да е помогнало да е на толкоз години. Може би тайната за дълголетието на баба Анифе да се крие в напоследък остро `политизираната` и т.нар. “гробищна” вода, от която толкова години готви, пере и пие?! Тя не познава нито лекари, нито лекарства. Синът й казва, че непрекъснатият труд я е направил силна и издръжлива. Снаха й пък добавя, че не ползва очила, а натурално гледа телевизия и дори може да вдява игла.

Баба Анифе трудно живяла, но била щастлива. Щастлива, защото и днес е заобиколена както от деца, внуци и правнуци, така и от незаменимите си комшии, които я обичат и уважават.

Саффет Ерен

hard admin

*

Top