100-годишнината от опожаряването отбелязаха в село Попско

Жители и потомци на ивайловградското село Попско отбелязаха 100-годишнината от опожаряването на селото по време на трагичните събития от 1913 г.
Честванията започнаха с откриването на възстановената „Станка чешма” в близост до селото. Лентата прерязаха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, инициаторът и основен двигател на възстановяването на чешмата Вълчо Попиванов и кметският наместник на село Попско Ахмед Юсеин.
Вълчо Попиванов разказва,предадената му от неговите родители и прародители, легенда за „Станка чешма”. Чешмата е построена покрай стар път, свързващ Югоизточните Балкани с Близкия изток и Средиземноморието.
 
По този път са вървели кервани, натоварени със стоки. През различните епохи оттук са минавали траки, римски легиони, византийски войски, български армии, османски и руски войски.
Минавали са и безброй робини, млади невести и девойки, отвеждани в султанските сараи.
Една от девойките на име Станка, изморена от дългия път, гладна и жадна, умира на това място, а тялото й е оставено до пътя. Научавайки за изоставеното тяло на младото българско момиче, населението на село Попско (тогава наричано Папазкьой) я погребва в местното гробище „старото гробе”.
След известно време в селото се разчуло, че там където Станка е починала, бликнала чиста, балканска, студена вода.
Говорело се, че това били изплаканите сълзи на Станка и безбройните момичета и момчета с нейната съдба.
Незвестен майстор построил на извора чешма и я нарекъл „Станка чешма“.
 
По-късно в центъра на селото Димитрина Колева преведе жители и гости през история на селото. Благодарение на г-жа Колева потомците на Попско имаха възможност да чуят точните дати на историческите събития, свързани със селото и да припознаят свой прародител сред имената на участниците в тях. От историческия разказ стана ясно, че през 1913 г. селото е било опожарено, но по-голямата част от жителите му са са успели да се спасят. Убити са 6 мъже и жени, които не са могли да избягат от ада на нападнатото и опожарено село.
Бе поднесен венец пред паметната плоча войниците от село Попско, загинали във войните през 1912-1913 г.

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top