101 „французи” от Езиковата честваха Деня на Франкофонията

Гърлено „Р”, носови гласни, лиазони, ударение върху последната сричка, апострофи. Мелодия, която се лее от клавишите на пиано, от струните на китара, от лъка на цигулка и разбира се уникалното звучене на акордеона. Нежност, мекота и музика, много музика.
Така в ГПЧЕ „Христо Ботев” за поредна година бе отбелязан 20 март – деня на Френската култура. Шансони, ухание на кулинарни специалитети, мода и грим и още безброй изненади завладяха сърцата на присъстващите на празника – „20 години Франкофония”. На тържеството учениците, изучаващи френски език, избраха по впечатляващ и интелигентен начин да представят френската култура, език и традиции.
Със самочувствие осмокласниците Виктор Тодоров и Субай Ибрям презентираха три от най-големите области във Франция, известни със своята архитектура, култура и природни забележителности.
Десетокласничката Рукие Вели поздрави всички присъстващи с песента „Детски спомен”.
Франсоа и Франсоаз са лицата – символи на Френската република, а сред номинираните за титлата ученици бяха представилите се успешно на изпита за придобиване на френска езикова диплома DELF/DALF – Сабрие Халил, Шермин Мюмюн и Джунает Сюлейман от 11 клас, Айше Исмаил и Мелис Сунай от 10 клас. Успехите в овладяването на френския език достигат до най-трудно и отговорно състезание – националната олимпиада. Както всяка година на национална олимпиада по френски език Кърджали се представя с „ботевци”. Тази година конкуренцията пребориха Мелис Мехмед от 10 клас и Гюлджан Ибрям от 9 клас. За отличните постижения на учениците заслуга имат техните преподаватели по френски език Цонка Пашалиева, Маргарита Чобанова, Мила Кулова, които мотивират учениците си и им създават условия за приодобиване на конкурентни знания.
На франкофонския празник възпитаниците на френските паралелки представиха своя талант и в сферата на изкуството Дванадесетокласничките Карина и Виктория изненадаха приятно гостите с френско-английската песен „Антигерой”, а осем момичета от осми клас драматизираха стихотворението на Жак Превер „Сутрешна закуска”.
Официално френският език е езикът на любовта, на ООН, на Европа, на НАТО, на Олипийските игри, на Червения кръст, на дипломацията, на модата, на колоезденето, на пощите, на Международното бюро по труда, на изкуството, на гастрономията и той е изборът на общо 101 възпитаници на езиковата гимназия, които с много вълнение и трепет цяла седмица подготвяха своите изяви за сцената на Франкофонията.
След празничния ден предстоят нови предизвикателства и изненади. Франкофоните ще участват в Международния фестивал на френския театър с пиесата „Гърбушкото” по романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”. 

hard admin

*

Top