106 236 души в страната са на воден режим – най-тежко е в Неделино, в Кърджалийско безводието мъчи 10 села

106 236 души в градовете и селата са на воден режим в страната, сочат последните данни на регионалното министерство.
Безводието мъчи жители на 5 града или отделни квартали от тях, както и хората в 204 села. Най-тежко е положението в областите Смолян, Търговище, Пазарджик, София-област, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Плевен и Кърджали. А най-големите населени места с нарушено водоснабдяване са Омуртаг, квартали от Неделино, Брацигово и Годеч. Вчера в Неделино кметът обяви бедствено положение заради сушата.
Режимът продължава между 3 и 8 часа на ден, а в някои села се подава вода през ден.
Проблем както всяко лято е намаленият дебит на т.нар. повърхностни водоизточници – там, където се захранват с вода по този начин. Защото според наблюденията на министерството на регионалното развитие и на околната среда, които наблюдават питейните язовири, към момента те са пълни 84%.
Наблюденията на екоспециалистите показват, че във връзка с изменението на климата в разпределението на водните ресурси все по-често се наблюдава случайност и неравномерност, пише 24 часа. Затова се налага въвеждането на режим в периоди на засушавания, особено при т.нар. водохващания на течащи повърхностни води.
Именно такъв е начинът, по който се осигурява водата за бедстващите населени места.
Проблеми с недостига на вода има не само през сухите години, но и през останалото време за местата, където са въведени целогодишни и сезонни режими на водоподаване. Специалистите обясниха, че това са главно селища, които не се снабдяват с вода от резервоари за денонощно, сезонно и многогодишно съхранение на повърхностния воден ресурс. В по-редки случаи има и селища с водоснабдяване от язовир, но с проблеми във водопреносната система – течове и аварии.
Една трета от селата в община Кърджали не са водоснабдени и в тях хората разчитат на собствени водоизточници. В Болярци, където живеят около 150 души, никога не са имали водопровод. Жителите му ползват кладенци, които сами са си направили, или изворната чешма в центъра на селото.
“Около половин милион лева са необходими за довеждането на вода до селото”, пресмята Файтин Мурад, кмет на Рани лист, към което се води и Болярци.
10 са селата с режим на водата в Кърджалийско, твърди шефът ВиК Славчо Славков. Безводието мъчи най-много жителите на селата около кметство Костино. Там водата се пуска в чешмите през ден, а графикът се определя от селския кмет, който предварително го съгласува с хората.
Община Неделино обяви бедствено положение заради сушата, която държи близо 8000 души на режим на водата. Река Неделинска е почти напълно пресъхнала и тъй като няма пречиствателна станция и отвеждащ колектор, всички фекалии от канализацията на града изтичат в пресъхналото корито и вонята е нетърпима.
Затова има опасност и от епидемия, мотивира се кметът на общината Стоян Беширов. Той е връчил заповед за обявяването на бедственото положение на областния управител Димитър Кръстанов.
Той заяви, че във връзка с тежкото положение е съдействал на кмета да се разреши от ВиК изграждане на аварийно водоснабдяване от извор на над 3 км от Неделино.
С безплатен труд за два дни каналът бе прокопан на ръка, но дебитът му няма да реши напълно проблема, а само ще намали часовете на режима.
“Поискал съм среща с премиера Орешарски, належащо е държавата да ни помогне да се направи сондаж на 700 м дълбочина, с който да се хване нов водоизточник”, каза Беширов. Според сметките на кмета са нужни около 1,5 млн. лв. за сондажа, както и за възстановяване на бента на река Неделинска.
В Смолянско освен Неделино и Мадан още 20 села са на режим заради сушата през август, съобщи шефът на ВиК в Смолян Атанас Атанасов. В цялата област няма нито един язовир, а водоизточниците са повърхностни.
8000 души са на режим и в Маданско. В целия град и най-големите села Средногорци и Върбина получават вода едва по 4 часа на ден вечер от 18 до 22 ч. Няма сключен договор за наем на водоноски, защото в района няма откъде да се напълнят, обясни кметът на Мадан Фахри Молайсенов.
Миньорският център чака 13 г. да се построи яз. “Пловдивци”. В него са вложени 20 млн. лв., а трябват още 18,3 млн. евро за довършването. С него ще се реши проблемът с водоснабдяването на общините Рудозем и Мадан и 22 села, които всяко лято са на воден режим. Сега тече поредната процедура за избор на изпълнител.
 
На снимката:
Недовършената стена на яз. “Пловдивци” не задържа водата и тя изтича в река Арда вместо към чешмите на хората. Въпреки че строежът на обекта е замразен, той се охранява и това струва 350 000 лева. Снимка: 24часа
hard admin

*

Top