109-годишна родопчанка се радва на… 65 внуци и правнуци!

Баба Фатме е най-старата гурбетчийка
 
В доспатското село Барутин живее една от най-възрастните българки в страната. Баба Фатме Чолакова е родена през 1913 година, но само на книга. Самата тя твърди, че е на 109 лета. Когато семейството й се върнало в родопското село от Гърция, тя била записана в местния регистър, но вече била на 8-9 години, спомня си родопчанката.
Баба Фатме е родила 10 деца. Внуците са общо 20, правнуците – 31, а праправнуците – 14. Последното си дете ражда, когато е била на 51 години.
Сега достолепната родопчанка живее при един от внуците си – Красимир, който е най-малкият измежду всички. Съпругата му Лина полага огромни грижи за възрастната жена. „Баба ми е скромна, без претенции, не може да ти дотежи, че имаш грижи към нея”, казва снахата.
Животът на баба Фатме може да се опише с едно единствено изречение: минал е в много работа и отглеждане на деца – собствените и на близките.
Самата тя казва: „Тая моята коса е побеляла от деца гледане”.
През живота на столетничката е имало различни изпитания, но едно от най-големите е навремето, когато се е върнала от Гърция в Барутин с родителите й и останалите хора.
Не е имало буквално какво да се яде. Иначе в Гърция са били ратаи и общо взето добре са се препитавали, но носталгията ги връща в Барутин.
Любимите й храни са млякото, варените картофи и кускус. Ключът към дълголетието навярно се крие в това, че през целия си живот се е хранила с истински храни и е пиела и пие до два литра вода дневно, смята родопчанката.
hard admin

*

Top