11-годишната Северина от Кърджали е едно от първите отвлечени деца за откуп в България

Полицай комарджия искал 120 000 лева откуп от родителите
 
17-и ден 10-годишната Лара Банева е в неизвестност. Дъщеричката на Брендо не е нито най-малкото отвлечено дете, нито първото, похитено за откуп, макар че не е сигурно, че това е причината за инцидента с нея, пише 24 часа.
Със сигурност обаче отвличането е най-драматичното – както заради продължаващата неизвестност около съдбата на детето, така и заради съмненията, че похитителите може да преследват други цели, свързани с бизнеса на Брендо.
През годините са отвличани и деца на по-ниска възраст, но мотивите за това са били различни от тези в случая с Лара (на снимката). Хлапета са похищавани заради семейни драми – майка взема незаконно собственото дете от приют, баща прибира наследника си, оставен от съда на бившата му съпруга.
Много девойки от ромски произход са били отвличани за съпруги. Преди време се говореше, че изчезнали безследно деца са станали жертви на трафиканти, които са ги продали за органи.
Мнозина непълнолетни момичета попадаха в лапите на сутеньори, бяха изнасилвани и принуждавани да проституират. Деца ставаха жертви на отвличания и заради дребни битови криминални конфликти, свързани с родителите им.
Може би най-куриозният случай бе през 1997 г., когато двама либерийци отвлякоха 2-годишно момченце барабар с количката му.
Бабата на детето пазарувала в магазин близо до хотел “Плиска”. Кортис Орсбаунд, на 25 г., и Томас Антъни, на 22 г., грабнали количката с момченцето и побягнали. Бабата и минувачите обаче се развикали и чужденците изоставили количката с малкия след петдесетина метра. След минути те била заловени от патрул на Първо РПУ.
Кортис и Томас живеели от близо година в България със статут на бежанци и получавали около 2 хил. долара месечно от държавата. Така и не станаха ясни мотивите за отвличането. Либерийците не са познавали семейството на детенцето, а и то не било заможно.
Вероятно са смятали да го изнесат зад граница. При разпита казали единствено: “Обичаме децата и искаме да им се радваме.”
Първото известно отвличане на дете за откуп е през 1993 г. 11-годишният Иван Неделчев е похитен от 23-годишния студент в УНСС Светослав Николаев. Бащата на момченцето е бизнесмен, студентът го познава покрай фирмата на своя баща. На 14 януари той причаква детето пред училище, прилъгва го и го качва в кола.
После обикаля различни градове с него.
От Созопол на другия ден се обажда по телефона на бащата и му казва, че животът на сина му струва 300 хил. лв. Определя мястото за предаване на парите. Следва нов рейд с колата в Югоизточна България. Тогава детето е вързано със сицилианска примка и напъхано в багажника, устата му е запушена с дунапрен. При предаването на парите студентът похитител е задържан, а детето е спасено.
Бивш полицай от столичното Трето РПУ отвлече през 1995 г. 11-годишната Северина в Кърджали. Ченгето и родителите на момичето се познавали от 10-ина години в София. Експолицаят се увличал по хазарта и загубил много пари. Той знаел, че майката и бащата на Северина разполагат със сериозна сума от продадено жилище, и решил да отвлече дъщеря им за откуп. Закарал момичето с автобус в София, където уж трябвало да чакат мама и татко.
По-късно негов познат се обадил на семейството и поискал 120 хил. лв. Ченгето било задържано при предаването на парите, а момичето върнато живо и здраво на родителите му.
Сред жертвите на отвличания е и 13-годишният син на пастора Виктор Вирчев. През 2000 г. той е отвлечен два пъти, вероятно от едни и същи хора.
В първия случай бащата плаща откуп и момчето е върнато. Втория път седмокласникът Тодор е отвлечен с кола на излизане от училище в столичния кв. “Люлин” през юни 2000 г. Тримата бандити го карат във вила край с. Ромча в Искърското дефиле и искат откуп от 35 хил. марки. Този път полицията действа перфектно, задържа похитителите и освобождава момчето.
Любопитното е, че години по-късно същите бандити, вместо да търкат наровете в затвора, извършиха ново отвличане – на чужд гражданин. И този път бяха задържани и едва тогава ги осъдиха.
12-годишният Атанас Пенев бе отвлечен през 2008 г. Причината – дълг на баща му от 50 лв. Часове преди това родителят избягал с парите, с които компания трябвало да плати сметката си в заведение. Естествено, пишман похитителите бяха заловени бързо от полицията, а хлапето върнато на бащата.
През 2009 г. 4-ма цигани държаха 18 ч в плен в къща в плевенското с. Бъркач две 18-годишни ученички от Тетевен и поискаха откуп от 30 000 лв. от родителите им. Циганите дори си отворили сметка в очакване на постъпленията, но тя така и си останала празна, а аматьорското им изпълнение завършило в ареста.
hard admin

*

Top