11 май – ден за размисъл, агитацията е забранена

11 май е определен за ден за размисъл преди провеждането на парламентарните избори утре. Днес е забранена предизборната агитация. Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали в деня за размисъл, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.

Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

Забранено е и разпространяването на агитационни материали на разстояние по-малко от 50 метра от изборните секции, а поставените в близост до секциите трябва да бъдат премахнати от общинската администрация или от районните избирателни комисии.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май. Заличените лица и включени в т. нар. забранителни списъци са 160 972. От тях лишени от свобода са 7389, 7243 души са поставени под запрещение. 378 са снабдени с удостоверение за гласуване на друго място. 78 542 граждани са подали заявление за гласуване в чужбина, 67 420 граждани са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.

Общо около 11 676 са изборните секции по данни на ГРАО по места, информира Бгнес. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. 8148 кандидати в тях са и тези, които са издигнати в повече от един МИР. Изборният ден започва в 7 и завършва в 20 ч, само по изключение може да започне в 6 ч. Ако при приключването има още хора, които искат да гласуват, то гласуването продължава, но не по-късно от 21 ч.

Забранява се продажбата и сервирането на алкохолни напитки в търговските обекти и в заведенията за обществено хранене на територията на Столичната община от 6 до 20 ч в деня на изборите – 12 май. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се състоят семейни и обредни ритуали.

Над 14 000 полицаи ще бъдат ангажирани с опазването на обществения ред в деня на вота. Те ще бъдат ангажирани още днес, тъй като трябва да осигурят охраната на помещенията за гласуване, които ще бъдат запечатани до утре сутринта.

hard admin

*

Top