12-токласникът Даниел Манчев спечели стипендия за интернет програмиране

Ученикът от СОУ „Христо Ботев” Даниел Манчев спечели за 3-ти път стипендия в националния конкурс „1000 стипендии” на Фондация “Комунитас”. Проектът на фондацията се реализира вече 6-та година като дава възможност да се кандидатства в 15 различни области от науката и изкуството. Кандидатурата на дванадесетокласника от ивайловградската гимназия е била свързана с интернет програмирането.
Тази година, както и първата година, в която кандидатсва, Даниел печели основна стипендия, която е в размер на 500 лв. и допълнителни 200 лв. под формата на виртуален кредит за книги. Втората година той получава поощрителна стипендия – кредит за книги.
Целта на проекта е да се подпомогне развитието на ученици, които имат дарба в някаква насока, но нямат възможност да я развиват в училище.
“Това, което забелязвам през годините е, че хората от проекта целят да видят някакво развитие, надграждане на знанията.” – каза призьорът от Ивайловград.
Както и предишните три години и тази ученикът кандидатсва в сферата на информационните технологии.
В първия кръг на конкурса се подава стандартен формуляр, копие на оценките за последната година или срок, в зависимост от периода на кандидатсване (оценката трябва да е най-малко много добър 5) и различни дипломи и грамоти за последните две години, които да документират изяви в областта, в която се кандидатсва. Прилага се също и есе, в неговия случай на тема “Какво е браузването за мен”. Следва втори кръг, който представлява интервю по телефона. В рамките на половин час жури от специалисти задават въпроси на кандидата в неговата сфера.
Дванадесетокласникът смята да продължи образованието си в Софийски университет “Климент Охридски”, специалност “Софтуерно инжeнерство”
Миналата година на олимпиадата по информационни технологии Даниел Манчев получи оценка 5,50.
“Моята история, свързана с интереса ми към интернет е много дълга. 2003 г. за пръв път имах допир до интерент, тогава не обръщах внимание на това как е устроен и как работи той. Когато през 2005 г. се сдобих с първия си компютър ми се случваше по два пъти в седмицада да викам техници, за да поправят компютъра ми. След като това се повтаряше няколко месеца един ден баща ми се ядоса и каза, че повече няма да вика техници, така че каквото разваля трябва да си оправя сам. Не мина много време преди да се наложи да вляза в ролята на майстор. Когато пак се развали компютърът ми започнах да търся в интернет по какъв начин мога да го поправя. Това беше началото. А специално за страстта ми, свързана с интернет изигра роля едно списание за HTML, където накратко беше показано по какъв начин се изграждат интернет страниците, от какво се състоят. Стори ми се интересно. Постепенно започнах да търся интернет уроци и това се превърна в мое хоби. Когато за пръв път кандидатсвах и спечелих стипендия от конкурса “1000 стипендии” виртуалния кредит изразходвах за книги, свързани с интернет програмиране.” – разказва Даниел.
Възпитаникът на ивайловградската гимназия твърдо заявява намерението си да остане в България след като завърши висшето си образивание и да стартира собствен бизнес свързан с интернет разработки.

hard admin

*

Top