127 000 души преминали през ГКПП „Маказа“ за ден! Директната връзка на Кърджали с „Егнатия Одос“ ще бъде готова след 12 месеца

127 000 души са пресекли граничния пункт „Маказа – Нимфея” от полунощ в събота до 20.00 часа на 12 юли – неделя. 69 000 граждани са влезли в България, като преобладавали румънците, сочат данните от ГКПП. По същото време от България в Гърция са влезли 58 000 души. Разликата се дължи на румънците, които са влезли в Гърция през други пунктове, но научавайки за „Маказа – Нимфея”, поемали за родината през новия пункт.
Докато в събота се чакало средно по 30 минути за преминаване, в неделния ден имало периоди, в които колоните от автомобили достигнали 2-3 километра, а чакането траело час и половина – два.
Задръстванията са предизвикани от липсата на инфраструктура, съчетана с липсата на персонал, сочат наблюденията на гръцките власти. Служителите на реда правели всичко възможно за по-бързото пропускане на туристите, но пак били критикувани от тях. 26 са гръцките служители на пункта, като смените им са от 8.00 часа до 20.00 часа. Според гърците, забавянето е на българска страна, като основната причина е присъствието на малолетни в МПС-тата, за които се изисква по-щателна проверка.
Граничните власти отчитат ръст на пътуващите през „Маказа” молдовци, което се дължало на отпадането на визите. Туристите от Молдова и Румъния пътували за Тасос, Халкидики, Корфу, Лефкада, Кефалония и др..
В момента се изгражда последната отсечка от пътя „Маказа” – магистрала „Егнатия Одос”. Тя е с дължина 6,28 км и ще бъде завършена в рамките на 12 месеца.
24rodopi.com
На снимката:
След 12 месеца пътуващите през „Маказа” ще излизат направо на магистрала „Егнатия Одос”
hard admin

*

Top