137 кандидати, но само 7 са важните играчи: Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Шабанали Ахмед, Салиха Емин, Цвета Караянчева, Мустафа Ахмед и Милко Багдасаров

Фаворитите заложиха на местните и известните, изселниците ще помогнат за разпределението на мандатите 4:1

137 кандидати за депутати бяха регистрирани в Районната избирателна комисия (РИК) в Кърджали от 25 партии и коалиции. Важните играчи на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 5 октомври, са 7 души. Това твърдят пред 24rodopi.com представители на трите формации, които имат реални шансове за успех в 9-ти Кърджалийски многомандатен район – ДПС, ГЕРБ и „БСП – лява България”.
Това са Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Шабанали Ахмед, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Цвета Караянчева и Милко Багдасаров.
По-вероятният вариант е 4 мандата за ДПС и 1 за ГЕРБ.
Това прогнозират в ДПС и ГЕРБ. В БСП смятат, че по-скоро ще се повтори съотношението 3:1:1, но не е изключено при 4:1 БСП да изпревари ГЕРБ и петият мандат да е за Багдасаров.
От партийните централи този път само ДПС изпрати лидера си Лютви Местан в Кърджали. ГЕРБ и БСП заложиха на местните си “тарани” Караянчева и Багдасаров.
Очакваният да заеме 4-то място в общия брой гласове Реформаторски блок заложи на северняка Корман Исмаилов, а претенциозната формация „България без цензура” изпрати в Източните Родопи трима „парашутисти”. Двете коалиции нямат шансове за мандат.
Фаворитите пресмятат, че квотата за един мандат в Кърджали ще се движи между 14 000 и 14 500 гласа. Системата за разпределение на мандатите „Хеър Ниймайер” не позволява на ДПС да спечели всичките 5 мандата, но ако Движението остане само с 3 мандата в Източните Родопи, то с големия остатък от Кърджали във Видин ДПС пак може да вкара депутат с 300 гласа.
Изборният ден съвпада с втория ден на Курбан Байрам и очакваните над 5 000 изселници по-скоро ще помогнат да се реализира съотношението 4:1. Т. е. в 43-тото Народно събрание ще влязат Лютви Местан, Ердинч Хайрулла, Шабанали Ахмед и Салиха Емин от ДПС, а петия мандат ще бъде за Караянчева или Багдасаров, зависи кой ще изпревари другия дори само с един глас.
Лютви Местан ще стане депутат от Хасково и така в парламента ще влезе и Мустафа Ахмед.
Областният координатор на ГЕРБ в Кърджали и депутат от последните два парламента Цвета Караянчева е водач на партийната листа за предстоящия вот за втори път, но се включва за трети път в битката за място в парламента. Наричат я “мъжкото момиче” на ГЕРБ заради безпрецедентния пробив в бастиона на ДПС – за кратко време тя успя да създаде структури във всичките 7 общини в областта и да увеличи осезателно присъствието на партията в общинските съвети. Родена е на 25 февруари 1968 г. в Болярово, машинен инженер по професия. На изборите през 2009 г. бе втора в листата след скулптора Вежди Рашидов, но когато той стана министър на културата, тя зае мястото му в пленарната зала, а впоследствие категорично затвори пътеките му към родния Кърджали, припомня Бгнес. В 42-то НС, просъществувало твърде кратко – от 21 май 2013 г. до 5 август т.г., напористата политическа дама стана секретар на парламентарната си група и член на комисиите по земеделието и храните, и по труда и социалната политика. Включи се във Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 – март 2013 г. Освен това Караянчева намери мястото си и в 6 екзотични групи за приятелство на България – с Аржентина, Бразилия, Малта, Португалия, САЩ и Тунис. За краткия си престой в последния парламент тя успя да внесе 7 законопроекта за изменение и допълнение на законите за ветеринарно-медицинската дейност, за лова и опазването на дивеча, за собствеността и ползването на земеделските земи, за Изборния кодекс, за Кодекса на труда, за ограничаване изменението на климата и за предучилищното и училищното образование. Няма парламентарен контрол, когато депутатите на ГЕРБ все пак са били в пленарната зала, по време на което Караянчева да не е атакувала яростно министрите от кабинета на Пламен Орешарски.
Милко Багдасаров, областен лидер на БСП в Кърджали до неотдавна, когато сдаде поста на Георги Кючуков, е в челото на местната листа на левицата за предсрочния парламентарен вот. Известният с неизменната си широка усмивка в победа и поражение е роден на 21 октомври 1957 г. в Пловдив, но с Кърджали го свързва здраво и фактът, че на рождената дата на политика градът отбелязва годишнините от освобождението си от турско робство. Багдасаров се води вече натурализиран кърджалиец, тъй като разпределението след завършването на математика в Пловдивския университет го праща заедно с бъдещата му съпруга Богалина в родопския град. Освен това е дипломиран по специалността “Информатика” в Софийския университет, специализирал е “Бизнес и държавна администрация” в УНСС и “Счетоводство и контрол” в университета във Велико Търново. Когато се озова на депутатската банка в 42-то НС, Багдасаров не се отказа от ангажимента си на директор на най-голямото училище в Южна България СОУ “П.Р.Славейков” в Кърджали. Той е и председател на комисията по плажен волейбол при БФВ. Определен е и за най-дългогодишния областен лидер на БСП в страната. След над 20-годишно отсъствие на местен депутат от левицата в парламента, Милко Багдасаров се оказа първият, но животът на 42-то НС бе твърде кратък. Той бе член на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и зам.-председател на комисията по образованието и науката. Макар да декларира, че е ярък русофил, той бе член на групите за приятелство на страната ни по парламентарна линия с Австрия, Гърция, Испания и Италия. Като съавтор е работил по законопроектите за изменения и допълнения на законите за народната просвета, за физическото възпитание и спорта /6 варианта/, за професионалното образование и обучението, за Кодекса на труда и за висшето образование.
Известният с витиеватия си изказ и ораторско майсторство от трибуната на парламента и на други места Лютви Местан е водач на листата на ДПС в Кърджали, а също и в Хасково. Той в момента е сред най-охраняваните мъже в държавата. “Екзактният” Местан бе посочен от Ахмед Доган и избран за лидер на ДПС на инфарктната отчетно-изборна конференция на партията в НДК, запомнена със засеклия газов пистолет на Октай Енимехмедов /също претендент за място в политиката и в НС/. През последните месеци пък изведнъж заваляха компрометиращи факти от миналото на Местан, визиращи агентурното му досие и дейността му на основател на СДС в Момчилград, а тенденциозно бе припомнено и българското му име. Ексдепутатът от последните 4 парламента е завършил българска филология в университета във Велико Търново, а после и право. Работил е като учител в Угърчин, Ловешко и в Момчилград. През 1991 г. става началник на общинския отдел “Образование и култура”, а после и зам.-кмет със същия ресор. Той е зет на бившия депутат от ДПС от зората на демокрацията Хасан Али, а прекрасната му съпруга Ширин бе председател на Държавната агенция за закрила на детето.
Реформаторският блок заложи на Корман Исмаилов за вота в Кърджали и провокира напрежение в анемичните местни демократични редички. Исмаилов бе депутат в 41-то НС, но не успя да влезе в 42-то. Лидерът на една от съставните на РБ Народна партия Свобода и Достойнство /НПСД/ е роден на 13 септември 1972 г. в София, където е завършил гимназия, а след казармата се дипломира със степен бакалавър по икономика в университета в град Коня, Турция. Биографията му е повече свързана с ДПС. След завръщането си у нас е зам.-главен редактор на партийния орган на ДПС “Права и свободи”, а от 1998 г. до 2001 г. е банков служител в софийския клон на турската “Зираат банк”, като успява да завърши и стопанско управление в същия университет в Коня. През 2006 г. става председател на младежката организация на ДПС, а през 2009 г. – депутат от листата на движението в Добрич. Изключен е от ДПС заради открито изразената подкрепа на напусналия с гръм и трясък втори човек след Доган – Касим Дал, с когото по-късно учредиха НПСД. Едно от най-запомнящите му се участия в медиите е от края на май 2011 г. по време на публичен дебат, когато конфликтът му с лидера на Атака Волен Сидеров в ефира на БНР доведе до бой в студиото. Повод за скандала бе сблъсъкът между гневни хора от Атака и богомолци пред джамията Баня баши в София. На вота през 2013 г. той агитираше с флаери със снимка в кабинета на Р.Т.Ердоган, тогава премиер на Турция, но и това не го изстреля в парламента.
Зам.-председателите на партия България без цензура /ББЦ/ Рада Коджабашева и Росен Петров, и лекоатлетката Тезджан Наимова са мощните оръдия на Николай Бареков в най-знаковия по избори град Кърджали. Рада Коджабашева е родена на 29.08.1972 г. в Смолян, където е завършила немската гимназия. Има две магистърски степени от УНСС – Финанси /1994 г./ и Международни отношения /2005 г./. През 2007 г. е сертифицирана като инвестиционен консултант от КФН. Владее немски, английски, руски и френски. Работила е 14 г. в банковия сектор, специализирала в Ню Йорк, Нюрнберг, Париж, Женева, Цюрих, Брюксел, Атина, Никозия, Тел Авив. Второто оръдие в листата е известният шоумен Росен Петров, който след НГДЕК “Константин-Кирил Философ” е завършил и Академията на МВР със специалности “Право” и “Сигурност и борба с престъпността”. Бил е разузнавач първа степен. Заедно с Любен Дилов-син и Слави Трифонов е един от основателите на Движение “Гергьовден” и член на неговото ръководство. Автор е на идеите и обществените инициативи “Българската Коледа ” и “Свобода за българските медици в Либия”. Познат е на тв зрителите като главен сценарист в “Шоуто на Слави” и съдружник в “Седем осми” АД. През 2008 година Росен Петров създава продуцентската компания “Медиа тайм”, става водещ на “Нека говорят” и започва авторската си поредица “Операция слава”. Напуска телевизията, за да стане зам.-председател на ПП “България без цензура”. Лидерът Николай Бареков го набеляза за бъдещия си вътрешен министър, ако и когато вземе властта. Тезджан Наимова е на 4-а позиция в партийната листа. Родена е в Първомай, състезателка по лека атлетика в дисциплината спринт. През 2006 г. печели 2 златни медала – на 100 и 200 метра, на световното първенство за юноши и девойки в Пекин. Завоюва златен медал на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Гьотеборг. Член е на Националния съвет на регионите на ББЦ.
24rodopi.com
 На снимката трима бъдещи депутати
hard admin

*

Top