14 крумовградчани обучени да успеят… защото ги е грижа

Местните кадри – ключето към успеха на големите компании
 
Ния ДАМЯНОВА
Петър КАЛЧЕВ
„Както виждате, наоколо няма лунни пейзажи. Минни специалисти от цял свят идват, за да видят галериите в Челопеч. Имайте предвид, че на Ада тепе ще бъде много по-модерно”, казва инж. Николай Христов, изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”.
Ще припомним, че с него се запознаваме на опашката в работническата столова на предприятието. Разговорът ни продължава по-късно в кабинета му. Малко след срещата ни с Николай Христов, той бе назначен за старши вицепрезидент “Устойчиво бизнес развитие” в „Дънди Прешъс Металс”, която позиция е най-високата достигана от българин в международната компания. На корпоративно ниво той ще отговаря за безопасността, здравето, околната среда, социалната отговорност и ангажиране на заинтересованите страни.
Какво работи шефът на една от най-успешните компании в България?
„Всеки един от ръководството в компанията, чийто девиз е „Успяваме, защото ни е грижа”, работи за нейната визия, за отстояване на завоюваните позиции и авторитет в средите на бранша и в хората. Ценностите, в които вярваме тук и които носят успех, са екологична отговорност, безопасни работни места, постоянно усъвършенстване, прозрачност и инвестиции в обществото. На това се опитахме да научим и 14-те студенти от Крумовград, които преминаха обучение при нас”, посочва д-р инж. Николай Христов.
Младите хора от източнородопската община попадат в програмата за обучение на компанията. Те са бъдещите специалисти по златодобива на Ада тепе.
3-ма от тях и в момента са в Челопеч, а едно от момичета вече работи в Крумовград.
 „Рудник „Челопеч” е уникално място със своите хора и с богатството на природата. Така е и в Крумовград. За да бъде осъзнато това, пак е работа на професионалистите, които откриват, изследват, добиват и въвеждат технологии за преработване. И провеждат диалога с местното население относно екологията, социалните пакети, промяна на инфраструктурата. Минният инженер днес разполага с много инструменти, за да твори. Ние, в „Дънди Прешъс Металс” инвестираме сериозно в обучението и в развитието на хората си – това е успешният подход. Минният бизнес днес е различен от обичайния образ, който повечето хора си представят като се каже рудник или миньор”, отбелязва шефът на мината.
После ни разказва за
група студенти от Белгия, които в продължение на цяла година събирали пари, за да могат да стажуват в „Челопеч”.
Организирали и търгове в университета, за да могат да платят и разходите на преподавателя им, който трябвало да ги придружи в България. Толкова силно било желанието им да научат нещо повече и да видят на живо работата в предприятието. По същото време в стажа се включили студенти от Турция и България. Ситуацията била изключително интересна за ръководството и служителите в предприятието. По думите му белгийските и турските студенти били изключително амбицирани и заинтересовани по време на стажа, не спирали да си водят записки, да задават въпроси. Не пропуснали нито ден от стажа. Нашите студенти, за които стажът е абсолютно безплатен обаче закъснявали, отсъствали, „дремели” на работа, често ползвали „фас и кафе паузи”. Това продължило горе-долу 4-5 дни. Явно обаче заразени от примера на чуждестранните си колеги, българските студенти дошли една сутрин на работа коренно различни. „Може би осъзнаха, че стажът им не е „губи време” и че ако искат наистина да правят успешна кариера в минно предприятие, трябва да подходят по-сериозно в тази ситуация. Младежите ни от Минно-геоложкия университет бяха силно впечатлени от факта, че белгийските студенти се самофинансират, само и само да стажуват в „Челопеч Майнинг” и оцениха, че на тях практиката им се поднася на тепсия, без да са платили дори стотинка, завършва разказа си инж. Христов.    
„Изискванията към минния бизнес предопределят посоката на развитие, а тя е към иновации за ефективно производство, опазване на околната среда и отговорно отношение към заинтересованите страни. Мога да кажа, че ние, макар и да сме сравнително малък по размери рудник, по отношение на иновации и интегриране на най-модерните ИТ-технологии в производството, можем да конкурираме световни гиганти. Фактът, че нашите ценности са осезаеми за всеки, който работи в рудник „Челопеч” е вдъхновяващ и именно това осмисля търсенето на най-добрите практики, създаването на ноу-хау, което може да се предложи на световния пазар”, допълва шефът на „Челопеч Майнинг”.
Много големи чужди компании пък отправяли оферти към специалисти в „Челопеч”. Затова инж. Христов гледа с добро око на всеки местен младеж, който учи минно дело.
При местните я има онази сила, която ги задържа тук, те ще развиват компанията и родното си място,
убеден е инж. Христов.
„Образованието, което дава възможности на практика да се постигат резултати е изключителна ценност. Това, което ние като компания искаме, е нашите хора да знаят и да могат. Колкото повече знания и умения има един човек,  толкова по-широк е хоризонта му. Нужни са ни хора с възможности за развитие и желание за търсене. Подкрепяме образованието и вярвам, че от най-ранен етап има нужда да се инвестира в практически ориентирани програми, в това да се вижда успеха от образованието”, допълва шефът.
„Дънди Прешъс Металс” сериозно подпомага качеството на образованието, което младите хора получават в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” – град София. „Всеки бизнес се нуждае от добре подготвени кадри. Чрез подпомагане и модернизиране на базата, чрез обучение на преподавателите и инвестиции в образователните продукти, с които работят постигаме по-високо ниво на подготовка, стесняваме дистанцията между теория и практика”, казва той.
 24rodopi.com

Още по темата:
От цял свят идват минни специалисти да видят Челопеч, а на Ада тепе ще бъде по-модерно! – четете тук
Ами сега! Милирдер тропа на вратата – четете тук
Виж Челопеч, мисли за Крумовград – четете тук
hard admin

*

Top