14 000 лева от бакшиши на румънци, тръгнали през Маказа

Доколко е възможно за два летни месеца в Родопите да спечелиш повече от бакшишите на сервитьор в Слънчев бряг през юли и август?
„Това вече се е случвало. Рекордът на колегата е малко над 14 000 лева”, разкрива пред 24rodopi.com служител на бензиностанция в Кърджали, на която зареждаха румънските туристи , които пътуваха през граничният пункт „Маказа” за Гърция миналото лято.
„Румънците са най-добрите клиенти. Всеки шофьор оставяше пари за културното обслужване – усмивка, бързо зареждане, измиване на стъкла, а при нужда и проверка на гумите. Оставяха и по 2 евро, някои и по 5. Всеки искаше да е на смяна в събота и неделя, когато потокът е много голям”, поясниха други служители на бензиностанцията, която подобри всички рекорди за оборота от края на юни м. г. до септември – дневен оборот, седмичен оборот, месечен оборот, отлични показатели както в регионален план, така и в национален, дял приходи на обекта във веригата. Между 7 и 14 хиляди лева са спечелили служителите само от бакшиши миналото лято.
„Първият шок беше на 21 юни. Беше съботен ден и очаквахте движение, защото беше пазарен ден, а и в събота от вътрешността на страната пътуват за Гърция. Но тогава целия булевард „Беломорски” и кръговото пред автогарата бяха задръстени с румънски коли. Тогава усетихме какво е да печелиш 300-400 лева на смяна. Румънците не спираха на друго място заради страха да не им налеят некачествено гориво. До 50 метра стигаха опашките пред колонките”, разказва служител на бензиностанцията.
44 382 туристи са минали през Кърджали на път за граничния пункт „Маказа” в съботния 21 юни м. г. Близо 90 на сто от тях са били румънци.
За сравнение за целия месец май през „Маказа” в посока Гърция, са преминали 71 140 души ( 22 941 гръцки граждани и 48 199 чужденци), като пътуващите към България са 94 520 души ( 20 734 гърци и 73 786 чужденци).
Около 60 000 били румънците, преминали през Кърджали на 20, 21 и 22 юни.
Ще припомним, че в този период за преминаване на ГКПП „Маказа – Нимфея” се чакаше средно по 100 минути. Заради рекламата в Румъния, хиляди туристи предпочетоха пътя през Кърджали и Маказа, което предизвика задръствания и в града край Арда.
„Румънците ни обясниха, че на 20 юни при тях свършва учебната година и масово тръгват на почивка”, разказаха още служителите от бензиностанцията.
24rodopi.com
На снимката:
Най-оборотната бензиностанция в България на 21 юни м. г.
hard admin

*

Top