140 ученици в победен марш по пътя на генерал Делов

140 ученици, представители на военно-патриотични съюзи и граждани от област Кърджали потеглят в събота на двудневен поход по стъпките на ген. Васил Делов. Проявата е част от националния календар на честванията, посветени на 100-годишнината от Балканската война и Освобождението на града. Колоната ще предвожда бригаден генерал Петър Петров, командир на Втора механизирана бригада – Стара Загора.
Участниците тръгват с автобус в 9,00 часа от стадион „Дружба” до разклона за Пчеларово. След това ще извървят пътя от началото на селото до Паметника на загиналите фронтоваци през 1912-1913 г, откъдето са започнали бойните действия за Освобождението на Кърджали. Ще поднесат венци и ще почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите. Учениците от туристическия отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев” ще запознаят присъстващите с историята на паметника. В 12,00 часа походът ще премине през Кърджали, за да бъде възкресена с тържествен ритуал пред Паметника на ген. Васил Делов неговата памет и подвига на славния му отряд. Кратка програма ще представят учениците от СОУ „Отец Паисий”. Слово ще произнесе началникът на Областния военен отдел – подп. Евгени Енчев. В следобедните часове туристите ще отпътуват за полигона в Широко поле, където ще си устроят военни игри и ще пренощуват на палатков лагер. В 10,30 ч неделя ще пристигнат в Момчилград, за да организират поклонение пред паметника-костница на загиналите в Балканската война и паметника на ген. Васил Генев с изпълнения на учениците от СОУ „П.Р.Славейков”. В 13 часа ще са на паметника на загиналите при Маказа, където програма са подготвили гимназистите от СОУ „Васил Левски” – Крумовград.
В 16 часа в неделя туристите ще пристигнат на Автогарата в Кърджали, откъдето ще направят пешеходен преход до Паметника на Освободителите заедно с представителни отряди на кърджалийските училища. Там в 17 часа ще се състои тържествена церемония в чест на загиналите войни. Слово за победоносния ход на българската армия в Източните Родопи през 1912 г ще произнесе бригаден генерал Петър Петров. Областният управител Иванка Таушанова и Областният инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война и Освобождението на Кърджали канят всички граждани да присъстват на ритуала.

hard admin

*

Top