15 души с увреждания тренираха месеци канадска борба

Гюнер ШЮКРИ

Спортно-туристическият клуб за хора със сензорни увреждания (СТКХСУ)„Родопи”-Кърджали реализира проект по програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск”, финансиран от Министерството на физическото възпитание и спорта. Проектът е с начална дата 6 март т.г. и ще продължи до 6 септември 2013 г.
В рамките на програмата 15 души в неравностойно положение от Кърджали, Черноочене, Крумовград тренират канадска борба за начинаещи. Заниманията се провеждат по график всеки петък и събота в клуба. Част от групата са взели активно участие и в турнири по канадска борба, но с програмата усъвършенстват техниката си. Техни треньори са председателят на „Родопи” и вицешампион от Европейското първенство по канадска борба в Литва Емилия Стоянова и Борис Петров, многократен републикански шампион.
Мехмед Ахмед от Крумовград е със зрителни увреждания. Той заяви, че проектът му е дал допълнителни умения и техника в този спорт. С болка приема факта, че програмата приключва и няма да ги има тези тренировки. „Тук получихме не само знания по канадска борба, но и възможност за нови контакти”, заяви Ахмед.
Селиме и Йълмаз от Кърджали също са със зрителни увреждания. Те споделиха, че нямат пропуск на нито една тренировка. Надяват се клубът отново да спечели проект по програмата на Министерството на физическото възпитание и спорта и да продължат и за в бъдеще.
Емилия Стоянова изказа благодарности на участниците в програмата. „Всички бяха много стриктни и отговорни. Не допуснахме да се получат контузии, което ме радва. Имахме и трудности по изпълнението на проекта. Загубихме основателката на клуба и главния инициатор на проекта Недялка Камбурова. Поклон пред светлата й памет. Завинаги ще останеш в сърцата ни”, заяви Стоянова.

hard admin

*

Top