15 млн. лв. трябват за „голата поляна”!? Кърджали чака подкрепа от Орешарски за Индустриалната зона, на поляна вече имаме завод за 25 млн. евро

Гола поляна, милиони необходими за инфраструктура и никаква подкрепа от „предишните”. Това бе лексиката за проекта за Индустриална зона в Кърджали на сесията на Общинския съвет.
„Елате, бизнесмени, на нашата поляна, за да си купите имот. Е, няма как да стане така!”, заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ Огнян Иванов. Той допълни, че са необходими 15 млн. лв. за инфраструктура, за да може да се привличат купувачи.
„Проектът за Индустриалната зона на Кърджали е готов през 2005-2006 година. През последните четири години обаче нямаше никакво желание от страна на правителството за подкрепа на подобни проекти. Сега вече ние имаме надеждата от страна на сегашния кабинет, че ще бъдем подкрепени”, отвърна от трибуната кметът на Кърджали Хасан Азис. „Да, на гола поляна търсим купувачи и инвеститори. Но на гола поляна вече имаме един изграден завод за 25 млн. евро, благодарение на усилията на Общината. Целта ни е през следващите 2 години да се реализира още една подобна инвестиция”, допълни кметът.
 
Община Кърджали кандидатства с 6 проектни идеи пред Фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите”
 
Общински съвет Кърджали даде съгласие община Кърджали да кандидатства с проектни предложения за финансиране от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” с приоритетните за общината проекти „Регионален център за управление на отпадъците Кърджали”, „Подмяна на тласкател помпена станция до напорен резервоар село Черешица”, „Изграждане на канализационна мрежа и вътрешна водопроводна мрежа село Бойно”, „Изграждане на индустриална зона Юг”, „Изграждане на посетителски информационен център Перперикон”, „Рехабилитация на улици в село Три могили и в с. Бели пласт”.
Отношение взеха Милан Миланов, който изрази позицията на групата общински съветници от БСП. Те подкрепиха проектните предложения, още повече че за тях вече има готови технически проекти.
Председателят на групата съветници от ГЕРБ Илия Илиев също изрази подкрепа за проектните предложения, но поиска подробна информация за тях да бъде предоставена на всички общински съветници.

Подкрепените проектни предложения под формата на апликационни форми на техническите проекти ще бъдат внесени при областния управител днес, когато е крайният срок за това. Утре те трябва да бъдат представени пред Междуведомствения съвет за разглеждане с председател министърът на финансите и членове – представители на министерствата на икономиката и енергетиката, регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, на информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите и председателят на НСОРБ. 

hard admin

*

Top