15 000 души скандират „Мафия“ пред Министерския съвет

Към 19,30 часа пред Министерски съвет вече има над 15 000 човека, които тръгнаха в посока парламента и Орлов мост, предаде репортер на ПИК. От полицията потвърдиха числото на протестиращите, по информация на Би Ти Ви.
Скандира се „Мафия!”, „Оставка!”, „Волен к.рво!” и др. Има и плакат с надпис: „Пеевски, защо мълча за Буда”.
Отвсякъде прииждат още  хора. Това е третият митинг срещу Делян Пеески, а вече и срещу кабинета “Орешарски” и е най-големият до момента. В изключително емоционален момент всички запяха химна, подпомагани и от звукова уредба.
Демонстрантите са недоволни от правителството на Пламен Орешарски, като някои от тях са облечени с бели тениски с надписи – „Нов изборен кодекс”.
В района има засилено полицейско присъствие. Причината е и третият пореден протест от 18.30 часа – срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Въпреки че преди ден стана ясно, че това парламентарно решение ще бъде отменено, демонстрациите продължават. Пространството между Министерски съвет и президентството се изпълни с хора. Те отново скандират призиви против олигархията и искания за оставка на кабинета “Орешарски”, като някои размахват плакати с цитати от роман на Джордж Оруел.
“Голяма част от хората са тук, защото не са съгласни с това правителството да слага управлението в краката на олигархията. Не може олигархията да определя бъдещето на България. Тук са млади, образовани, умни хора. Те желаят не олигархия да определя живота и бъдещето им. Това е до голяма степен и протестът на непредставените”, заяви пред БТВ Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда и наблюдател на изборите.
hard admin

*

Top