17-годишният Илия нарисува портрет на Левски на стената в дома си

Родолюбив младеж от смолянския квартал „Райково” „изрисува” портрет на Васил Левски на стената на къщата, където живее, пише в днешния си брой всекидневникът „Родопи Смолян”, който е част от медийната група „Родопи voice“.
17-годишният Илия Кръстанов, който е ученик в ГПЧЕ – Смолян разказа, че е решил да постави облика на Апостола заедно с неговите слова „Дела трябват, а не думи”, защото за него това е най-големият национален герой в историята ни. Отпечатъкът на портрета е направен от приятел на ученика, който се занимава с фотография. Илия обясни, че през първите няколко дни съседите, забързани в ежедневието си, не са забелязали портрета, но впоследствие много са се зарадвали на постъпката на младежа.
„Замислял съм да направя лика на Цар Симеон Велики в някоя от стаите, замислял съм също да изпиша някъде „Свобода или смърт”, но с течение на времето се надявам, че това ще се случи”, посочи ученикът и допълни, че Апостола го вдъхновява. Илия смята, че родолюбието е в кръвта, ако го няма всеки българин, няма как да бъде насадено. Ученикът каза още, че и днес страната ни има нужда от Левски, защото положението в България не е много цветущо, а хора като него биха ни помогнали в този момент.
“Ако Левски види сега страната ни определено няма да му хареса. Не знам какво щеше да си помисли, но една от неговите идеи е тази за демокрацията и смятам, че нямаше да му хареса кой знае колко много, като види какво става в нашата мила Родина”, каза Илия. Той добави, че когато вижда портрета си мисли за положениета на българския народ. „Гледам в другите страни, хората протестират докато не постигнат целта си, търсят правата си, докато в България протестират ден – два, виждат, че няма смисъл и това е. Няма гражданско общество и ако има то е много малко”, обясни Илия.
hard admin

*

Top