176 ботевци се заклеха пред монумента на Ботев

Месец май се оказа паметен за най-младите ботевци – учениците от випуск осми клас на ГПЧЕ „Христо Ботев”. При изключителна тържественост, водени от гвардейците на гимназията, 176 момичета и момчета положиха своята тържествена клетва за вярност пред паметника на великия революционер и поет Христо Ботев в родния му град Калофер.
Станал традиция за гимназията, този ритуал силно впечатли със своята тържественост не само учениците, многобройните туристически групи, пристигнали от различни градове на България, но и обществеността на град Калофер. Пред величествения паметник на революционера, гвардейците поднесоха венец в знак на почит и поставиха началото на поетичен рецитал, в който звучаха вълнуващите Ботеви стихове. Тази година младите ботевци представиха стихотворения и есета, писани от настоящи и бивши възпитаници на Гимназията, печелили награди в различ
ни Национални литературни конкурси, посветени на Христо Ботев. С аплодисменти бе оценено стихотворението на осмокласничката Сезен Дикме, която в музикален съпровод на китара, представи „Заветът на Ботев”, спечелило тазгодишната поощрителна награда за поезия в Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев”.

hard admin

*

Top