178 новоприети ботевци се забавляваха в Европейския ден на езиците

Езиковите умения са необходимост и право на всеки – това е едно от основните послания на Европейския ден на езиците – 26 септември, което достигна до всеки новоприет ученик в ГПЧЕ „Христо Ботев” във випуск 8 клас.
В Европа 800 милиона европейци, представени в Съвета на Европа от 47 държави членки, се насърчават да изучават повече езици не само в училище, а и извън него.
По повод деня на езиковото многообразие учителите по английски, немски и френски език от гимназията, която от години е член на европейското семейство на полиглотите, бяха подготвили кратка информация за историята на празника и честванията му в Европа като акцентираха върху популяризиране на богатото езиково и културно разнообразие и необходимостта то да бъде опазвано и поощрявано.
За повишаване нивото на многоезичност и на международно общуване се погрижиха езиковите асистенти от Англия и Германия, които ще работят в гимназията през учебната 2014/2015г. Никол Пилар-доброволец по програма на „Фулбрайт” и Макси – Софи Шик – асистент по програма „Културвайт”, подготвиха четири интерактивни игри за всички 178 новоприети ботевци – „Memory cards”, „Brain game”, „Аlphabet”, „На МОЛ в Европа”. Гост на уроците за езиковото многообразие бе и културното аташе на САЩ госпожа Тами Палчиков, която бе решила да посети кърджалийската гимназия. Тя бе впечатлена от ентусиазма на доброволките и от мотивацията на учениците в стремежа им към усвояване на чужди езици.
Чрез забавлението, смеха и играта осмокласниците научиха интересни лингвистични фрази на всеки от 24-те официални езици, коментираха презентации и се снимаха пред обособения кът „26 септември-Ден на европейските езици”. Въодушевени от празника, най-малките ботевци споделиха, че да учат в ГПЧЕ „Христо Ботев” за тях е привилегия и отговорност, с която се гордеят и обещаха да продължат добрата традиция на чуждоезиковото обучение в ерата на полиглотите.
24rodopi.com
hard admin

*

Top