180 певци и танцьори и 50 поети участват в 9-ия Балкански фестивал на турския фолклор и поезия

В Кърджали бе открит официално Балканският фестивал на турския фолклор и поезия. В продължение на три дни в града край Арда 180 участници ще представят музикално- танцово изкуство от България, Турция, Македония, Румъния и Гърция. Заради проблем с получаването на визите, в Кърджали не успя да пристигне Държавният ансамбъл от Баку, Азербайджан, съобщиха организаторите.
В тазгодишното девето издание участват и 50 поети от балканските страни. „Посланието на фестивала е чрез изкуството хората да преодоляват различията помежду си и създават нови и истински приятелства. През следващите три дни на една сцена ще си дадат среща младостта и красотата. Вярвам, че участниците, представящи фолклорното богатство на своите страни, ще бъдат и най -добрите посланици за разбирателство и толерантност на Балканите, каквато е голямата идея на фестивала”, каза Елисавета Кехайова, заместник-кмет на община Кърджали. Тя приветства гостите с „Добре дошли !” и благодари на представителите на неправителствените организации и фондации, които подкрепят провеждането на фестивала.
Във форума участват фолклорни състави от Бурса (Турция), Валандово, (Македония), Меджидия (Румъния), Кърджали и Гърция.
През трите фестивални дни ще бъдат изнесени концерти във всички седем общини от област Кърджали. Балканският фестивал за турски фолклор и поезия ще приключи на 29 юли с гала-концерт от 19.00 ч. в Градската градина в Кърджали. В него ще се включат и известният кърджалийски акордеонист Нешко Нешев от Кърджали и цигуларят Недим Налбантоглу от Турция.
24rodopi.com
hard admin

*

Top