2 бона глоба за наш „бакшиш“, прекарал през „Маказа“ албански килър

2 000 лева глоба отнесе нелегален таксиметров шофьор, който прекарал през границата с Гърция албанец, сочен за… поръчител на три убийства. Кърджалиецът Ш.Ч. изпълнявал поръчка на грък от Комотини, за която му били обещани 150 евро. Шофьорът дори не предполагал, че в колата му е издирван от властите в съседката ни държава бандит.
Албанецът Арманд Фоня бе задържан в опит да премине границата при ГКПП „Златоград” на 5 февруари т.г.. 20 дни по-рано, той влезнал в страната ни през пункта „Маказа” с подправените документи на починал гръцки гражданин, отново в колата на нелегалния таксиметров шофьор. За курса Комотини-София, мъжът от Кърджали отново прибрал 150 евро. Поръчката дошла от жител на Комотини с името Ахмед, до когото водачът на таксито без лиценз закарал свой познат, който търсел работа като овчар в южната ни съседка.
Припомняме, че Фоня бе обявен за издирване от Европол по молба на гръцките власти. В Атина албанецът ще отговаря за подбудителство към три убийства, въпреки че покушенията са били неуспешни.
35-годишният Арманд Фоня е роден в град Лушня. Не е ясно дали той е поддържал връзки с ъндърграунда в родния си град, но за клана „Лушня” се знае, че е една от най-бруталните престъпни групировки в Албания. Фоня е със средно образование, женен и има дете. Той бе търсен чрез Шенгенската информационна система, след като атинската апелативна прокуратура му повдигна обвинения за подбудителство към три убийства. Покушенията, при които в крайна сметка жертвите оцелели, са извършени вечерта на 13 ноември миналата година. Мъж пробвал да застреля с пистолет трима човека в квартал „Неас Космос” на гръцката столица. Двама успели да се спасят от пороя от куршуми, а третият е оцелял след животоспасяваща операция. Килърът е задържан и впоследствие посочил Фоня за поръчител. Пред Смолянския окръжен съд, който трябваше да реши за екстрадицията на албанеца, той обаче твърдеше, че никога не е виждал стрелеца.
По време на делото стана ясно, че докато бил у нас, Фоня не е страдал от липса на пари. Като влязъл в България, наел такси до София. Щял да лети до Канада, като смятал да се покрие при роднини, които живеят там. В последния момент обаче се отказал, явно притеснен да не бъде арестуван на летището…
Тогава, на 5 февруари т.г., отново дошла поръчката от комотинеца Ахмед до кърджалийския таксиметров шофьор Ш.Ч. Гръцкият гражданин поискал родопчанинът да вземе с колата си от София албанеца и да го закара до Комотини. Кърджалиецът се съгласил като курсът отново бил спазарен за 150 евро. Около 21.00 часа същия ден автомобилът бил задържан при проверка на ГКПП „Златоград”.
За дейността си Ш.Ч. получи административно наказание „глоба” от Районния съд в Златоград. Кърджалиецът нямал необходимите документи за извършване на подобен тип превоз, автомобилът също не бил с подновен лиценз.
hard admin

*

Top