20 април: Голямото чистене на Кърджали

Кърджали за втора поредна година ще се включи в инициативата на Бтв “Да изчистим България за един ден!”.

Кампанията в областния град ще премине под мотото „Кърджали – чист и красив”. Предвидени са много прояви – състезание за аранжиране на цветя, фотоизложби, празник на детската песен “Обичам те, земя!” и конкурс за есе и стихотворение. На регионална работна среща „Земята – наш дом” ще бъдат представени добри практики за екологичното образование на средношколците.

По график ще бъдат почистени нерегламентирани сметища на територията на общината и района около стената на яз. „Кърджали”. Членовете на Екоклуба при читалище „Обединение 1913″ и Детски младежки парламент при ОДК ще чистят Чапловата колония в центъра на Кърджали.

Желаещите да се включат в голямото пролетно чистене на 20 април ще получат ръкавици и чували

В съботния ден на разположение на граждани, институции ще бъдат и трите фирми по чистотата – „Титан Клинър”, „Зауба” и „ОЧБ”.

Повече информация може да бъде получена на тел.: 67-379, 67-380 и 67 -381 или 0894 468 451

 

Обръщение на кмета на Кърджали за Деня на земята

 Хасан Азис: Да направим Нашия град по-приветлив!

 

Уважаеми съграждани,

В дните от 26 март до 22 април 2013 година, Община Кърджали за пореден дванадесети път се включва в международната кампания, посветена на честването на Деня на Земята – 22 април и за втори път в кампанията „Да почистим България за един ден”. За тези години превърнахме в традиция нашия град да участва и да дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата. Ние спазваме благородната цел на кампаниите за запазването на природата и се борим с глобалното изменение на климата.

Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнината от създаването на съвременното екологично движение през 1970 г. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над един милиард души и провеждащ се в повече от 192 държави с различни мероприятия, насочени към опазване на планетата Земя. Денят на Земята е ключова възможност за всички нас, хората и институциите да обединим усилията си за създаването на световна „зелена икономика”. Нашите съвместни усилия днес ще бъдат признати от бъдещите поколения като повратна точка.

Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, всекидневие, икономика и култура. Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, могат да забавят този негативен процес, което да предостави на биологичните системи и на човешкото общество повече време за адаптация.

Нашата община за пореден път участва кампаниите и организира различни прояви, под традиционното мото “Кърджали – чист и красив”.

 

Нека всеки от нас се огледа в обкръжаваща ни среда и с общи усилия направим Нашия град още по-зелен и по-приветлив.

Нека запазим природата чиста!

Каня всички

 

Хасан Азис,

кмет на Община Кърджали

hard admin

*

Top