20 години по-късно – "Сърцето на солта" на Петя Караколева е на книжния пазар

Кърджали има само една национална литературна награда и тя носи името на Петя Караколева.  Наградата е за детска литература и заглавия като „Сабята на щурчето”, „Весел календар”, „Най-златното злато”, „Жълтият космодрум”, „Графиня Лък”, „Войната на трите козлета”, „Побратими”, „Горските ветрове и прасето Ролка”,”Градът на тиквичките”, „Синьото цвете”, „Приказка от Синята поляна”, „Ох Зъбчо”, „Песни за моя град” и мн. др. са познати на децата, участвали във фестивалите „Петя”, в арт работилниците, в конкурсите за детски илюстрации на романите-приказки. Филми – анимационни и научно-художествени, учебни помагала, приказки, поеми, стихове, песни, романи-приказки, пиеси – творчеството, което завеща Петя Караколева на българските деца, е сравнително добре познато в Кърджали покрай събитията, свързани с националната награда за детска литература. Тъй като децата винаги са били изобретателно племе, намериха начин да се докоснат до книгите на Петя, които така и не се преиздават, а някои все още не са издадени: те започнаха да ги драматизират, да ги пеят, да ги рисуват.
В интернет периодически се появяват класации за българска и световна литература за деца и отново, както преди години, името на Петя Караколева защити нашата страна.
В една от българските класации  „Най-златното злато” е на първо място, пред „Пет малки приказки” на Валери Петров и „Ян Бибиян” на Елин Пелин, а в световната класация на двайсетте най-велики детски книги „Най-златното злато” е на девето място, няколко места пред „Приказки по телефона” на Джани Родари. Петя Караколева е единственото българско присъствие.
Почти никой обаче не е чувал, че любовта на Петя бе белетристиката. Романите й, излезли приживе, предизвикваха дискусии, защото нейният стил не се вместваше в рамките на социалистическия реализъм. Рецензиите за нейните книги бяха отрицателни и единствено Владимир Свинтила се престраши да каже, че в лицето на Петя Караколева вижда една българска мадам Колет, а „Къщата сутрин” /посветена на град Кърджали/ е най-хубавата книга, писана от жена.
Повече от 20 години книгите на Петя за възрастни липсват от книжарниците, а някои така и не стигнаха до тях. И изведнъж се появи нейна книга, която никога не е напускала архива й – романът „Сърцето на солта”.
Издаването на книгата стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Румяна Капинчева – лауреат за 2012 година на Националната литературна награда „Петя Караколева”. Издателят Петър Анастасов – един от учредителите на наградата, веднага съзря в тази подадена ръка възможност да се постави начало на колекцията „Петя Караколева”, като с продажбите на първата книга  се издадат постепенно и другите й книги за възрастни: „Къщата сутрин” и „Свестен човек ти казвам” – първите два романа от замислената трилогия за град Кърджали, която тя не успя да завърши; „Седем живи Марии”; трилогията „Прераждания в Марония”, в която са събрани романите „Мъжете на Йона”, „Не избивайте бездомните кучета” и „Небе за безбожници”, както и стихосбирките й „Хуните нападат призори”, „Не насилвай ястреба да кука”, „Мъже и птици”, „Летен натюрморт” и др.
От няколко дни „Сърцето на солта” се продава и в Кърджали, в книжарница „Спектър”. Цената е 9 лв., а тиражът – ограничен.
 
 
 
 
hard admin

*

Top